Jij hebt vast nog nooit je boodschappen gedaan op de Afrikaandermarkt

Afrikaandermarkt op Rotterdam-Zuid

Teun de Booij-Stichting Dit is Zuid

“Het is net alsof je een week lang op een Egyptisch strand hebt gelegen en dan zegt dat je door Afrika hebt gereisd”, hoor ik Arie, 71 jaar, tijdens de opening van het informatiepunt Rotterdam-Zuid zeggen tegen een nogal Juppiaans ogende eind-dertiger. Het was een reactie op een vlammend betoog over de ontwikkelingen in Rotterdam-Zuid. “Katendrecht is echt te gek geworden!” , had de dertiger geroepen. “Op mijn pappadag breng ik wel uren door in de FenixFoodFactory”.

De ontwikkelingen op Rotterdam-Zuid vinden vooral plaats aan de oevers van de maas. Mensen kennen de succesvolle transformatie van de Wilhelminapier en Katendrecht. Je kunt er heerlijk eten en drinken, naar het theater, een avondje dansen en de kids vermaken zich prima in de bijzonder mooi aangelegde speeltuin tegenover de SS-Rotterdam. Van de “10 mooiste plekken van Zuid” van de campagne ZieZuid zijn er zes te vinden op de Wilhelminapier of Katendrecht.

Het gesprek tussen Arie en de eind-dertiger gaat verder. “Jij hebt vast nog nooit je boodschappen gedaan op de Afrikaandermarkt”, zegt Arie , “of met die kinderen van je geiten geaaid in de Molenwei”.  Arie had gelijk, moest zijn gesprekspartner toegeven. De Afrikaandermarkt; daar kwam hij nooit.

Het deed me denken aan wat mijn bakfietsbuurvrouw tegen mij zei over het wonen op de Kaap: “Wij zijn allemaal een soort expats hier. Het voelt als tijdelijk verblijf in een ontwikkelingsland”. Harde woorden, kwetsend voor sommigen wellicht. Ze geven wel de dynamiek weer van wat er gebeurt op Zuid.

Blanke, hoogopgeleide tweeverdieners bezoeken de Wilhelminapier en Katendrecht, sommigen komen er zelfs wonen. Maar, van wat er aan de andere kant van de Maashaven afspeelt in bijvoorbeeld de Afrikaanderwijk,  Carnisse, Tarwewijk, of Charlois heeft menigeen geen benul. Als je in Rotterdam bij de VVV een kaart van Rotterdam krijgt staat, afgezien van de Wilhelminapier en Katendrecht, Rotterdam-Zuid er niet eens op. Alsof je een kaart van Nederland krijgt zonder Brabant. In de Lonely Planet die onlangs over Rotterdam is uitgebracht staat nauwelijks informatie over Rotterdam-Zuid. Eeuwig zonde, want er is zoveel moois.

Stichting Dit is Zuid zet zich in om Rotterdam-Zuid meer op de kaart te zetten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dit is Zuid organiseert naast tours over Katendrecht ook tours door andere wijken bijzondere gebouwen in Rotterdam-Zuid. Inschrijven voor de tours kan via www.ditiszuid.nl

Rondleidingen Dit is Zuid Rotterdam-Zuid

Op 13 februari 2016 hebben wij in RAAF (Maassilo) het informatiepunt Rotterdam-Zuid geopend. Hier kunnen bewoners en bezoekers terecht voor allerlei informatie, routes, rondleidingen, educatieve projecten, bijzondere ontmoetingen en natuurlijk: een plattegrond van Rotterdam-Zuid, om je kaart van Rotterdam compleet te maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *