Met coaching talenten benutten

Iedereen heeft een coach nodig. Jij en ik ook. De president van de Verenigde Staten tot en met CEO’s van multinationals. Coaching start in beginsel altijd bij de ouders en worden jongeren daarna deels opgevoed door leraren. De tienerjaren zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling door invloed en inspiratie van de vriendenkring.

Wat nou als je één-op-één aandacht mist tijdens je tienerjaren? Wat nou als je geen betrokken ouders hebt? Wat nou als je geen vriendenkring hebt met dezelfde ambities? Dan kan het zo zijn dat je jouw talenten onvoldoende gaat benutten. Veel kinderen en jongeren op Zuid kunnen extra één-op-één aandacht gebruiken bij het huiswerk, bij het kiezen van een vervolgstudie en/of bij het ontdekken van hun talenten en hun algehele welzijn. Ik ben dan ook trots op het project ‘Mentoren op Zuid’ van Hogeschool Rotterdam en de ondersteuning van Stichting De Verre Bergen hierin.

Mentoren op Zuid

Mentoren op Zuid is begin 2015 van start gegaan om studenten van de Hogeschool te koppelen met jongeren uit het primair en voortgezet onderwijs op Rotterdam-Zuid. De studenten (mentor) en jongeren (mentee) spreken gedurende een periode van 20 weken wekelijks af. Tijdens de mentoring sessies krijgen de jongeren coaching op het gebied van huiswerk, studiekeuze en ontwikkeling. De studenten kunnen makkelijk een mentor zijn omdat zij in dezelfde belevingswereld zitten van de jongeren. De zogenaamde ‘klik’ is dan gemakkelijker gemaakt.

Niet alleen de jongeren ontwikkelen zich dankzij het project Mentoren op Zuid, maar ook de HBO studenten. De studenten leren in de praktijk hoe het is om iemand te coachen en ervaren de dynamische en grootstedelijke context van Rotterdam Zuid. Hiermee ontwikkelden de studenten ook vaardigheden en kan het project als een nevenactiviteit worden opgenomen op het cv. Het project is in 2015 gestart met het koppelen van circa 500 studenten en jongeren. Dit jaar is het aantal al gegroeid naar 800 en is het doel om in 2018 circa 2.000 studenten te koppelen.

Mentoren op Zuid
Mentoren op Zuid

Win-Win situatie voor de jongeren, studenten, scholen en stad
WAUW! 2.000 jongeren krijgen dan begeleiding van 2.000 studenten. Bij elkaar zijn dat dus 4.000 gezinnen van de toekomst die een impuls in hun leven krijgen dankzij het project ‘Mentoren op Zuid’. Vele en vele jongeren maken dankzij het project wel hun ambities waar. Daarnaast worden er betere studiekeuzes gemaakt en is er minder school uitval. Een win-win situatie voor de jongeren, studenten, de betrokken scholen en de stad!

Zie filmpje van Burgemeester Aboutaleb over Mentoren op Zuid

Rabobank Rotterdam

Vanuit Rabobank Rotterdam deel ik kennis en netwerk met Hogeschool Rotterdam om het project verder te ontwikkelen. Daarnaast geef ik diverse presentaties aan de studenten om het belang van coaching te onderstrepen. Ik hoop van harte dat het project Mentoren op Zuid landelijk wordt gekopieerd door verschillende steden. Iedereen heeft een coach nodig. Niet alleen op Rotterdam-Zuid.

Sezgin Yılgın
Rayondirecteur Rotterdam-Zuid
Rabobank Rotterdam

Sezgin Yılgın - Rayondirecteur Rotterdam-Zuid
Sezgin Yılgın – Rayondirecteur Rotterdam-Zuid  Rabobank Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *