De Groene Oase binnen de stad

Vorige week was ik wat aan het rondlopen in de wijk Feijenoord en stuitte ik plotseling op een heel bijzonder plekje; De Stampioendwarsstraten. Kent u het? Wij waren in elk geval enorm verrast door dit enorm gezellige en sociale buurtje midden in Feijenoord. Ik neem u even mee!

Samen met een collega liep ik een van de straatjes binnen en werd meteen hartelijk ontvangen door enkele bewoners die net als wij van het zonnige weer aan het genieten waren. Dus we besloten een gezellig praatje met ze te maken en kregen we van alles te horen over dit bijzondere gebiedje. Zo organiseren de bewoners zelf hun woonomgeving via de bewonersvereniging en organiseren ze vaak leuke evenementen voor de buurt.

Groene Oase

Over die bewonersvereniging… het doel van de bewonersvereniging is om het op straat gezellig te houden en samen te kiezen wie je nieuwe buren worden. De vereniging werd 24 jaar geleden opgericht. We waren inmiddels in gesprek met Jasper Boomsma die ons hier wat meer over vertelde; ‘Zelf ben ik hier ongeveer een jaar geleden gaan wonen. Via een vriend van me hoorde ik over deze plek. Aangezien de bewoners kiezen wie hun nieuwe buren worden, heb ik me ingeschreven als geïnteresseerde. Je geeft dan aan waarom je in de buurt wilt komen wonen, en vervolgens word je uitgenodigd voor een ontmoetingsavond.’ Wij vroegen aan Jasper hoe hij de twee straatjes zou omschrijven; ‘Een Groene Oase. Er is erg veel groen in de straten en het is de ideale plek om tot rust te komen. Je hebt het gevoel dat je niet meer in de stad bent, maar eerder in een dorp. Iedereen kent elkaar hier!’

Foto voor blog van site (2)

Feesten doen de bewoners graag

Ik zei het net al, de bewoners organiseren het hele jaar door leuke activiteiten en evenementen voor de buurt. Kleine buurtfeesten moeten we dan aan denken. Dit varieert van een filmavond, tot een straatfeest. Een leuk voorbeeld; twee keer per jaar wordt er een ‘groendag’ georganiseerd. Nina Tulp, al 12 jaar bewoner, vertelt ons hier wat meer over; ‘Tijdens de groendagen gaan we bij iedereen langs om hulp te vragen om het groen te onderhouden. Bijvoorbeeld het snoeien van de bomen, en het onderhouden van de planten. Zo werken we als bewoners er samen aan om de straatjes nog mooier te maken!’ Nina zelf maakt als fotografe mooie foto’s van de straten voor onder andere de website van de bewonersvereniging. Zo kan iedereen zien hoe mooi het hier is!

Snapchat-2329861477241844090

Sociale ontvangst

Dat er in de straten een grote sociale samenhang zit is voor ons inmiddels wel duidelijk! Zo warm als we ontvangen werden als ‘vreemden’. Konden ze ons ergens mee helpen? Willen we wat drinken en even rondkijken? Duidelijk is dat iedereen erg betrokken is met elkaar en open staan voor andere mensen. Dit zijn inderdaad niet zomaar twee straten in de stad, maar een gezellig dorpje in Rotterdam. Een mooi voorbeeld van samen leven en wonen.

Foto voor blog van site

 

One thought on “De Groene Oase binnen de stad

  1. Vincent Rondwijk Reply

    Bedankt voor het delen van dit mooie artikel! Ik vind het ook altijd leuk om dit soort straatjes en buurten te zien. Mooi dat men zoveel tijd besteed aan het realiseren en onderhouden van een groene omgeving. Het ziet er ook nog eens heel gezellig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *