Een stukje Japan in Oud-Charlois

Al jaren staat het Japans cultureel centrum Shofukan in Oud-Charlois hoog op mijn daar-moet-ik-eigenlijk-nog-een-keer-langs-lijstje. Die fabelachtige Japanse tuin die ze daar hebben wil ik weleens met mijn eigen ogen zien. Nu, voor Zie Zuid, kwam het er eindelijk van.

Oliver Twist. Dat is het eerste wat je te binnen schiet bij het afdalen van de Rietdijk naar de Charloisse Kerksingel. De keien, de kerk, de statige puntige huisjes: het had zo een buurtje in het 19-eeuwse Londen kunnen zijn. De Oude Kerk van Charlois dateert ook uit die tijd. De kerktoren is zelfs nog veel ouder. De geleerden zijn er nog niet helemaal uit over uit, maar waarschijnlijk dateert deze uit 1467. De wegwijzer achter de kerk stuurt ons een onopvallend steegje in. Hier zit al sinds 2005 het Japanse culturele centrum Shofukan.

05-Shofukan


Een leven lang leren

Oprichter Joris van Nispen noemt het centrum gekscherend een uit de hand gelopen hobby. Samen met zijn vrouw plantte hij 15 jaar geleden het eerste zaadje voor Shofukan. Gegrepen door alles dat met het Aziatische land te maken heeft en vastbesloten iets met die passie te doen. Shofukan groeide het afgelopen decennium uit tot een verzamelplaats van al het mooie uit de Japanse cultuur: een rustgevende Japanse tuin met authentiek theehuisje, een indrukwekkende dojo (ruimte waar Japanse kunsten worden beoefend) en een bibliotheek met meer dan 5000 items over Japan. Het is indrukwekkend en allemaal met een zeer fijn oog voor detail. ‘Dat is echt Japans. In Japan is bijna alles een kunst, het maken van meubels, het bouwen van huizen; alles gebeurt heel precies.’ Dat perfectionistische, dat leren is ook het uitgangspunt van Shofukan: ‘Alles wat je hier kunt beoefenen, draait om het ontwikkelen van jezelf. En dat zijn geen cursussen die je in een half jaar onder de knie hebt. Het is een leven lang leren’, valt Tini bij.

Japanse bloemsierkunst

Zelf raakte ze in de ban van ikebana, een Japanse bloemsierkunst. ‘Dat mag je absoluut geen bloemschikken noemen, hoor”, lacht ze. “Bij ikebana draait het om het creëren van ruimte, het spelen met kleur, het lijnenspel: het is echt een kunst.’

Het zijn niet alleen de lessen in de Japanse krijgskunsten, taal, kalligrafie, yoga, Shinto en sushi die het centrum organiseert. Shofukan heeft zich in de afgelopen jaren ook ontpopt tot een kenniscentrum over Japan waar bijvoorbeeld zakenmensen en journalisten regelmatig hun licht opsteken. Daarnaast is de Japanse miniwereld een gewilde locatie voor vergaderingen, conferenties en fotoshoots. Die balans tussen het culturele en het commerciële is er al vanaf het begin. En niet zonder succes. Shofukan houdt al sinds de opening de eigen broek op en werft alleen fondsen voor speciale projecten. Iets waar Joris en Tini met recht trots op zijn.

02-Shofukan


Oud-Charlois

Shofukan is in alles uniek. Amsterdam heeft een Japans winkeltje, maar daar blijft het een beetje bij als het gaat om de Japanse cultuur in Nederland. In het pittoreske en rustieke Oud-Charlois is het Japanse centrum ook nog eens perfect op zijn plaats. Het echtpaar woonde daar al en werd bij toeval getipt op het schoolgebouw uit 1929 waar het centrum nu gevestigd is. ‘Wij hebben het hier helemaal naar ons zin. Oud-Charlois is een dorp in de stad. Hier wonen veel verschillende mensen die heel betrokken zijn met de buurt. Zo worden er veel initiatieven in de buurt georganiseerd. Dat maakt het levendig’, stelt Tini.
Dat levendige geldt niet alleen voor Oud-Charlois, maar voor heel Rotterdam-Zuid, vindt Joris. ‘Je ziet Zuid echt veranderen de afgelopen jaren. Zo zien wij bij onze evenementen steeds meer mensen van de andere kant van de brug. En vaak zijn ze echt verbaasd over wat voor moois Zuid te bieden heeft. Dat is waar wij met Shofukan ook ons steentje aan proberen bij te dragen: laten zien dat Zuid heel bijzonder is.’

Ook Shofukan een keer bezoeken? Kijk dan hier voor de aankomende evenementen:

https://www.facebook.com/Shofukan/events/
http://www.shofukan.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *