Een wandeling door Katendrecht

Niets is leuker dan reizen. Zo ontmoet ik twee reizigers uit België die net als ik op ontdekkingstocht zijn op Rotterdam-Zuid. Deze tocht is georganiseerd door Teun de Booij van Dit is Zuid. Hij neemt ons mee naar Katendrecht; Dé plek op Rotterdam-Zuid.

Katendrecht

Katendrecht, bijna omringd door Rijn- en Maashaven, was in het verre verleden bekend om de problematiek om prostitutie, drugs, tattoo shops, en Chinese migranten, die in en rondom de haven woonden en werkten. Gelukkig behoort deze problematiek allang tot verledentijd. Katendrecht is nu een steeds populairder en dynamischer wordende wijk met hippe cafés en plekken die de moeite waard zijn om een keer te bezoeken.

Stukje Katendrecht
Stukje Katendrecht

Huiskamers in de buitenlucht

We komen aan op het Deliplein in Katendrecht. We kijken aan tegen het gebouw waar de hippe cafés, Kopi SoeSoe en winkelcafe de Zeeuwse meisjes zijn gevestigd. In dit gebouw is een stukje geschiedenis verborgen. In dit gebouw woonden Chinese migranten in zeer eenvoudige kosthuizen. We lopen verder voorbij een aantal straten. Teun, overigens een Zuiderling die met veel plezier op Zuid woont, vertelt ons over het leven op Zuid: “Zeker tijdens de zomermaanden worden de huiskamers van veel kapenezen naar buiten verplaatst. Hier zitten ze dan gezellig en vaak tot diep in de nacht. Als buitenstaander vond ik dat eerst raar, toen ik later werd uitgenodigd, bleek het heel gezellig.” Op Zuid leven mensen het goede leven, merk ik.

Verhalenhuis Belvédére

We naderen het gebouw van Belvédére,  een verhalenhuis waar schatten (verhalen) zijn verborgen. Wat leuk, we mogen naar binnen lopen waar kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen samenkomen in een huis. Op de begane grond is er een verhaal gaande, zie ik. Iemand vertelt in een besloten kring  op het podium een verhaal. Het is interessant, want alle aandacht is op haar gevestigd. We lopen rustig door naar boven waar vele anderen verhalen worden verteld, maar dan met beelden en geschreven woorden. Indrukwekkend om verhalen terug te lezen van o.a. de vorige eeuw. Hier tref je echte verhalen met veel foto’s en kunst. Helaas moeten we alweer weg, maar ik neem geen afscheid van dit gebouw, want mijn bezoek herhalen is zeker waard.

Verhalenhuis Belvédére
Verhalenhuis Belvédére

Madonna op Zuid

We lopen weer verder, genietend van de indrukwekkende verhalen van Teun. Zo vertelt hij over een groep kinderen die vanuit hun school, waar hockeyclub Feyenoord is begonnen, het parkje en de speelplaats schoonhouden. In ruil daarvoor krijgen ze bijvoorbeeld een Playstation of een voetbal. Mooie deal!

We passeren SS Rotterdam, het beroemde cruiseschip met een lange en rijke geschiedenis. Aan deze kant van de Maas staan een aantal glanzende en hoge gebouwen, waarvan een bekend staat als de verblijfplaats van Madonna. Een luxe appartement die gekocht zou zijn voor haar vriend die uit Rotterdam komt. Cool! Maar of het echt zo is, laat ik even in het midden.

Fenix Food Factory
Fenix Food Factory

Fenix Food Factory

Ik word verrast als we Fenix Food Factory binnenlopen. Een oude havenloods waar Rotterdamse ondernemers een culinaire hotspot hebben gerealiseerd. Je kan diverse keukens proeven en leert hoe bepaalde producten worden gemaakt. Ik had hier al veel over gehoord. Dat het eten hier lekker is en de gezelligheid, iets wat ik meteen kan bevestigen. We moeten alweer doorlopen, want de tijd van onze rondleiding is bijna om. Ook hier kom ik graag terug!

Ik geniet nog even van het mooie uitzicht, de mooie Erasmusbrug die Zuid en Noord met elkaar verbindt, en loop terug naar het Deliplein.

De nieuwe Maas
De nieuwe Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *