Heijplaat: Van arbeiderswijk tot hip en happening

Heijplaat arbeiderswijk tot hip en happening

Je zou het misschien niet denken maar Heijplaat, de voormalige arbeiderswijk aan de Waalhaven, hoort ook nog bij Rotterdam-Zuid. En gelukkig maar. Want Heijplaat is met het Innovation District anno 2016 hartstikke hip en happening.

Het begon allemaal iets meer dan honderd jaar geleden. Aan de Waalhaven was de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) toentertijd druk bezig met het in elkaar flansen en onderhouden van schepen. Het probleem was alleen dat het voor de werknemers nogal een ‘end’ weg was, dat Heijplaat. Maar problemen zijn er om op te lossen en zoals bij zoveel verhalen uit de Rotterdamse geschiedenis was ook in dit geval de simpelste oplossing meteen een briljante: er werd gewoon een wijk voor de arbeiders gebouwd achter het RDM-terrein. Makkelijk zat. Het was de geboorte van Heijplaat.

Heijplaat campus
Fotografie Marijke Volkers

De grootste van Europa

Loop je nu over het RDM-terrein dan is het moeilijk voor te stellen dat decennialang de metalen geluiden van de scheepsbouw hier de boventoon voerden. De karakteristieke oude RDM-gebouwen en loodsen staan er nog steeds, maar tegenwoordig gebeuren hier hele andere dingen. Op Heijplaat wordt tegenwoordig gewerkt aan de toekomst van de haven en de stad. Het zogeheten Innovation District is een kenniscluster waarin partijen als het Albeda College, Hogeschool Rotterdam, TU Delft en de Erasmus Universiteit nauw met elkaar samenwerken. En daar mogen we als Rotterdammers trots op zijn want het is de grootste innovatiewerkplaats van Europa!

Naast de onderwijsinstellingen en innovatieve start-ups is ook de Onderzeebootloods op het RDM-terrein te vinden. Deze gigantische loods heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot misschien wel de meest spectaculaire tentoonstellingsruimte van Rotterdam. Afgelopen jaar kon je er bijvoorbeeld de druk bezochte tentoonstelling De Aanval van Museum Rotterdam bezoeken.

 

Heijplaat kantine
Op het RDM-terrein draait gelukkig niet alles om innovatie. In de hippe Centrale Kantine kun je gewoon een normaal bakkie koffie krijgen.

Koffie in de kantine

Kortom: Heijplaat is absoluut een bezoekje waard. Al is het maar voor een bakkie koffie in de hippe Centrale Kantine.

Op de website www.rdmrotterdam.nl kun je de aanstaande evenementen op het RDM-terrein vinden.

Hoofdafbeelding: Fotografie Marijke Volkers

One thought on “Heijplaat: Van arbeiderswijk tot hip en happening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *