Oma’s recept, jong en oud koken samen

Tijd om je schort aan te trekken! Oma’s Recept is een project tegen de eenzaamheid van ouderen, maar vooral een gelegenheid om verhalen te delen. Elke workshop is er een andere gastkok, vaak uit een ander land. De gastkok deelt niet alleen zijn of haar recept, maar ook de geschiedenis en cultuur die daarbij hoort. Van een klassieke hutspot of heerlijke pasteitjes uit Curaçao tot de traditionele pierogi uit Polen.

Oma’s recept

Tijdens het koken delen de ouderen en kinderen verhalen. Behalve de eenzaamheid bij ouderen houdt Oma’s Recept zich ook bezig met de taalbevordering. Dit is voor kinderen in sommige wijken van Rotterdam erg belangrijk. Door een kookschriftje zijn ze op een leuke manier bezig met taal. Ze leren recepten lezen en krijgen een grotere woordenschat. De workshops vinden plaats in onder andere Charlois, Vreewijk en Feijenoord.

Wist je dat het zelfs is bewezen dat kinderen die regelmatig ouderen bezoeken eerder geneigd zijn te delen? Ook zullen ze makkelijker delen en iets eerder samenwerken dan kinderen die geen of weinig contact hebben met ouderen. Behalve dat iedereen een leuke middag heeft, is dit dus ook heel goed voor hun ontwikkeling!

omarecept2

Een van onze redacteuren heeft een middagje als gastkok meegedaan aan Oma’s recept in Charlois. Een leuke en lekkere middag!

Gastkok op Zuid

“Wat een leuke ervaring om als gastkok mee te doen aan Oma’s Recept! Een mooi initiatief om kinderen en oudere mensen door leuke kookworkshops bij elkaar te brengen.

Omdat ik oorspronkelijk uit Afghanistan kom, leek het mij leuk om samen met de groep een Afghaanse lekkernij te maken. Deze zoete lekkernij, een luchtige koek, heet gosh e fiel, wat letterlijk olifantsoor betekent. “Maar ik mag geen olifantsoren eten van mijn moeder”, hoorde ik een klein meisje roepen. “Ik mag alle oren eten”, volgde een klasgenootje, dat van mij meteen de bijnaam grappenmaker kreeg. Om verwarring te voorkomen, heb ik uitgelegd dat het geen echte olifantsoren zijn. De koekjes hebben de vorm van een olifantsoor, vandaar dat ze zo heten. Toen iedereen gerustgesteld was, konden we beginnen.

Goshe e Fiel

Enthousiasme en gezelligheid mochten niet ontbreken. Iedereen ging met volle energie aan de slag om een eigen ‘gosh e fiel’ te maken. En ik moet zeggen, het was aardig gelukt! Er waren maar een paar koekjes die niet op een olifantsoor leken maar eerder op een huisje of hartje. Ook leuk!

De koekjes waren super lekker, hoorde ik kinderen en ouderen zeggen tijdens het afscheid nemen. Sommigen wilden gelijk het recept hebben. Dat mag uiteraard!” Aldus de gastkok.

Ook nieuwsgierig geworden naar het recept? Dit is het recept dat we hebben gebruikt:

Recept gosh e fiel
1 pakje bladerdeeg
1 bus poedersuiker
100 gram bloem
100 gram pistachenoten
Olie om in te frituren

Bereiding

  1. Maal de pistachenoten helemaal fijn.
  2. Verwarm de olie tot 190 graden.
  3. Verdeel het plakje bladerdeeg in 4 stukjes.
  4. Rol het bladerdeeg vervolgens zo dun mogelijk uit. Gebruik hiervoor een beetje bloem zodat het niet blijft plakken
  5. Je kunt nu leuke vormpjes van het deeg maken.
  6. Frituur het deeg kort, het mag niet te donker worden. Als de olie goed heet is, heeft dit echt maar ongeveer 15 a 20 seconden nodig.
  7. Haal het deeg eruit en laat het kort uitlekken op wat keukenpapier.
  8. Bestrooi de koekjes terwijl ze nog warm zijn met poedersuiker en gemalen pistachenoten.

Wil je meer informatie over Oma’s Recept? Kijk dan eens op de website.

omasrecept3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *