De Kromme Zandweg is een middagje Frankrijk op Zuid

de kromme zandweg

Het fabelachtige landhuis De Oliphant, de landweggetjes met de knotwilgen en de bijna driehonderd jaar oude molen De Zandweg: op de Kromme Zandweg waan je je even helemaal in Frankrijk.

De tijd gaat hier langzamer. Zeker op zo’n zonnige voorjaarsmiddag als vandaag. Je hoort de vogels fluiten, het zachtjes ruisen van het riet. Op de Kromme Zandweg kom je helemaal tot rust. Waarschijnlijk zijn niet veel Rotterdammers (en misschien zelfs Zuiderlingen) bekend met dit rustieke stukje Zuid. Dat heeft te maken met de ietwat ongelukkige ligging als zijstraat van de Dorpsweg/Groene Kruisweg. Het is typisch zo’n plek waar je vaak langsrijdt en waarvan je je iedere keer voorneemt om daar ooit een keer te gaan kijken.

de kromme zandweg oliphant

 

De Oliphant

Ga dat vooral een keer doen, want er valt genoeg te ontdekken. Wat te denken van het majestueuze landhuis De Oliphant. Tussen 1591 tot 1592 gebouwd op het eiland Voorne in opdracht van ivoorhandelaar Cornelis van Coolwijk (vandaar ook de originele naam D’ Oliphant). Vanwege de uitbreiding van het Botlekgebied moest het landhuis verplaatst worden en heeft het sinds 1975 in Charlois zijn nieuwe thuis gevonden. Tegenwoordig worden er vooral trouwerijen en zakelijke bijeenkomsten gehouden.

e kromme zandweg de molen

 

De Kromme Zandweg

Aan de Kromme Zandweg staat nog een klassieker: de molen De Zandweg. Al sinds 1723 wordt hier koren tot meel gemalen. De laatste veertig jaar door molenaar Leen. Wil je de molen een keer bezoeken? Als de molen draait is dat gewoon een kwestie van even binnenstappen, anders kun je molenaar Leen benaderen via www.molendezandweg.nl.

 

de kromme zandweg frankrijk

Middagje Frankrijk

Uiteraard kan er in dit stukje Frankrijk op Zuid ook gegeten en gedronken worden. Bijvoorbeeld bij de Gulle Gasterij. Dit gezellige etablissement heeft sinds kort een nieuwe, enthousiaste eigenaar die vastberaden is om van de Kromme Zandweg een trekpleister voor dagjesmensen te maken. Brasserie Koriander timmert al langer aan die weg. Ook hier staat sinds enige tijd een nieuwe eigenaar aan het roer. En met succes, zo lijkt het. Het zonovergoten terras zit deze middag bijna helemaal vol. Dus heeft u binnenkort een weekendje niets te doen? Ga dan lekker naar de Kromme Zandweg voor een middagje Frankrijk.

de kromme zandweg eten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *