Leerzaam Pendrecht

Muziek uitvoering Pendrecht Kinderfaculteit

De bewoners van Pendrecht delen via de ‘Pendrecht Universiteit’ hun kennis met elkaar en anderen. Ook is er een stichting voor naschoolse activiteiten voor kinderen: ‘De Kinderfaculteit’.

De universiteit en de faculteit zijn een initiatief van ‘Vitaal Pendrecht’. Deze stichting steekt al sinds 2005 samen met de bewoners de handen uit de mouwen om de wijk Pendrecht te verbeteren. Jarenlang zijn zij al bezig om de buurt zo prettig mogelijk te maken, zowel voor ouderen als voor jongeren.

Op de ‘Pendrecht Universiteit’ zijn de bewoners de docenten

De bewoners worden gestimuleerd om hun kennis te delen met onder andere elkaar en woningcorporaties. Niet alleen zijn de bewoners op de ‘Pendrecht Universiteit’ om les te geven, maar ook om met nieuwe oplossingen te komen. Een van de bewoners gaf aan dat de straten te donker waren. Dit kwam doordat in de avond de bomen ervoor zorgden dat de lantarenpalen te weinig licht konden geven. Al snel kwam er een oplossing tijdens het college: sterkere lantarenpalen!

De naschoolse kinderactiviteiten

Kinderen die in Pendrecht naar de basisschool gaan kunnen ongeveer 30 verschillende lessen en trainingen volgen op de basisscholen. Deze worden georganiseerd door de stichting ‘de Kinderfaculteit’. Het doel van de brede keuze is om de kinderen op zo veel mogelijk gebieden te laten ontwikkelen. Hierdoor kan een kind beter beslissen welke vakken hij wel leuk vindt en goed in is en welke hij/zij juist minder leuk vindt. Ook versterkt het programma van de Kinderfaculteit de sociale samenhang, de leefbaarheid en de samenwerking tussen bewoners en organisaties. De activiteiten bestaan uit leerzame, sportieve en culturele lessen en trainingen. De mogelijkheden verschillen van vreemde talen en techniek tot dansen en gamedesign. Bovendien is er sinds oktober 2015 de Rekenfaculteit. Deze Rekenfaculteit is opgezet naar het voorbeeld van ‘Saga Innovations’ in Amerika, waarbij leerlingen binnen schooltijd extra rekenles kunnen krijgen van een docent.

Huiswerkbegeleiding Kinderfaculteit Pendrecht
Ook voor huiswerkbegeleiding kunnen kinderen terecht bij de Kinderfaculteit

Prachtig verhaal

Pendrecht heeft vier basisscholen: De Koppeling, De Hoeksteen, Over de Slinge en de Beatrixschool. Elke school werkt mee aan de kinderactiviteiten. Bien Hofman, projectleider van Pendrecht Universiteit: ‘Kinderen krijgen door de lessen en trainingen meer plezier in leren. Ze ontdekken wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Bovendien krijgen ze veel meer zelfvertrouwen.’ Momenteel doen er ongeveer 750 kinderen mee aan de activiteiten.

Een mooi voorbeeld vindt ze het meisje dat vorig jaar op het podium van Plein 1953 gitaar speelde. ‘Dat meisje heeft een beperking, maar ook ontzettend veel talent. Daar krijg je kippenvel van. Ik zag de moeder vochtige ogen krijgen. Dat soort momenten, die ontwikkeling bij kinderen, daarom werken we allemaal zo hard.’

Moestuintjes verzorgen in de lessen Tuinieren en Natuur
Moestuintjes verzorgen in de lessen Tuinieren en Natuur

Deze blog verscheen eerder in andere vorm op Dit is Ons Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *