Het meest originele huis in Rotterdam

Wist je dat je op Zuid terug kan in de tijd? Zo kan je in de museumwoning van Vreewijk de geschiedenis herbeleven. Graag neem ik je mee naar het meest originele huis in Rotterdam.

Daar ben ik dan, in Vreewijk, volgens de bewoners het mooiste tuindorp van Europa. Dat geloof ik meteen, want het valt op. Vrijwel overal om me heen ziet er groen uit. Het gras, de mooie kastanjebomen, en diverse plantjes die vanuit elk raam zowel binnen als buiten het huis laten schitteren. Ik loop door en volg de loopnavigatie die, als het goed is, mij naar mijn bestemming zal brengen. Ineens geeft de loopnavigatie het op. Welke kant moet ik nu op, vraag ik me nieuwsgierig af. Gelukkig loopt er een oude man voorbij en ik benut meteen mijn kans door hem aan te spreken “Goeiedag, weet u misschien de weg naar De Museumwoning?”. Met behulp van de Vreewijker bereik ik eindelijk mijn bestemming; Lede, de meeste geliefde straat van Vreewijk. Ik sta bij de voordeur van De Museumwoning en heb maar half uur de tijd om met een goed verhaal De Museumwoning weer te verlaten. Nieuwsgierig stap ik naar binnen.

De huiskamer
De huiskamer van de museumwoning

Ik word hartelijk ontvangen door Ada Ilmer en Jan Haak, twee van de zes vrijwilligers van De Museumwoning. Eerst krijg ik een rondleiding door de woning en word ik middels verhalen meegenomen naar toen. Deze zeskamerwoning behoorde 100 jaar geleden tot een van de dure woningen van Tuindorp, vertelt mevrouw Ilmer. De museumwoning is, op een ingebouwd wastafeltje na, erg origineel. De laatste bewoner, de heer Arends, heeft in al de jaren tot aan zijn overlijden in 2008 niets aan de woning laten veranderen. Hij heeft alles zo origineel mogelijk gehouden. Daarom ziet bijna alles er nog hetzelfde uit als toen het werd opgeleverd.

Kinderstoel van de heer Arends
De kinderstoel van de heer Arends

Terug naar toen

Een huis zonder douche en warm water kunnen we nu, in de 21ste eeuw, ons niet voorstellen. We hadden toen een teil, zegt mevrouw Ilmer. Ik heb het niet goed verstaan, zeg ik hardop. Wat bedoelt u precies met een teil? Zij legt uit dat de woning geen doucheruimte had. Daarom maakten de bewoners enkel gebruik van een teil. Deze uit zink gemaakte teil diende als douche. En als je een volle teil met water in de zon zette, dan had je ook warm water. Ja, zo ging het vroeger, voegt ze lachend toe.

Betrokken Vreewijkers

Als we naar de keuken lopen, zie ik een aantal spullen die ik nooit eerder heb gezien. Onderzoekend kijk ik naar de twee ijzeren platen met een zeep. Zoiets had ik al eerder gezien toen ik tijdens mijn vakantie in een klein dorpje in Marokko op excursie was. Hiermee werd de was gedaan. Dit werd door de gids verteld en nu door mevrouw Ilmer bevestigd. Deze platen zijn door de Vreewijkers afgegeven. Zij vonden dat de platen bij de Museumwoning thuis horen. Dankzij deze en andere giften is De Museumwoning rijk aan het Vreewijk van toen. De museumwoning is veel meer dan enkel een woning met Vintage spullen. Het is een plek om herinneringen op te halen over het Vreewijk, om mensen kennis te laten maken met een van de oudste en originele woningen van Vreewijk en om het gevoel van toen te beleven.

De wasmiddelen
De wasmiddelen van toen

De bezoekerstijd is inmiddels allang voorbij, maar de passie van de vrijwilligers om over de beruchte Museumwoning te blijven vertellen is nog levend. Zo ook mijn interesse om met volle aandacht naar de persoonlijke verhalen van de vrijwilligers te luisteren. Voldaan en met een portie extra kennis verlaat ik omstreeks 17.00 uur De Museumwoning. Na een paar meters kijk ik om en zeg: “Ik kom zeker weer terug!”.

Ben je nieuwsgierig en wil je zelf een kijkje nemen in het verleden? De Museumwoning is elke woensdag van 11.00 tot 16.00 uur en op de eerste zaterdag van de maand open voor alle belangstellenden. Voor meer info klik hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *