Mensen op Zuid

Wat maakt Zuid zo bijzonder? Dat hoor ik graag van Zuiderlingen die op Rotterdam-Zuid wonen of werken. Volg me gerust!

“Muziek is leven”

Ik loop door het Hart van Zuid, het gebied rond Zuidplein en Ahoy. Ondanks het miezerige weer is het onwijs gezellig hier. Jongeren die giechelend met elkaar lopen, ouder stelletje dat in het winkelcentrum op een bankje zit en naar mensen kijkt. Een muzikaal talent die het iedereen naar de zin maakt door zijn accordeon en glimlach. Ik geef hem wat kleingeld en loop heel vrolijk verder. “Music is life, thank you” roept hij. Verderop kom ik een jong, ik neem aan stel, tegen die bij mij in de rij staat voor een smoothie. Schaamteloos vraag ik of ze het leuk vinden hier op Zuid en of ze hier wonen. Ze keken me eventjes verbaasd aan. Maar na mijn uitleg veranderde de verbaasde blik. Ik legde  uit dat ik benieuwd ben naar Zuiderlingen en graag Zuid beter wil leren kennen. En zo raakten we in gesprek. “Ik woon net niet op Zuid.” Kijkend naar haar vriend voegt ze toe: “Maar hij wel.” Vandaag zijn ze beide vrij en komen dan hier boodschappen doen en winkelen. “Hier heb je winkeltjes die je niet in de stad hebt”, zegt ze. “Haha vrouwen”, zegt de partner, waarna hij de koffie afrekent.

Muzikant op Rotterdam-Zuid
Muzikant op Rotterdam-Zuid

Mensen zijn hier socialer en vriendelijk

Ik loop even naar de schoenmaker. Misschien kan ik hier de veters vinden waarnaar ik een tijdje op zoek ben. Ook hier raak ik in dialoog met een zeer vriendelijke man. Dit keer is hij de initiatiefnemer van het gesprek. Hij werkt al een tijd op Zuid. Hij zegt dat hij met plezier hier werkt, want mensen zijn hier socialer en vriendelijk. Ook is het plezierig om door de wijk te lopen, zegt hij. Hij geeft een voorbeeld: “Soms parkeer ik in de wijk, dat is gratis, en dan loop ik naar mijn werk. Mensen groeten je spontaan, net als de buren die elkaar groeten. Dat geeft mij toch een fijn gevoel.” Hij krijgt een klant en ik dank hem voor het gezellige babbeltje. Ik besef later pas dat ik vergeten ben naar de veters te kijken.

Schoenmakerij Zuidplein
Schoenmakerij op Zuidplein

Zuid leeft

Ik draag een bril en voel me daarom uitgenodigd om Eyes + More, een brillenzaak, binnen te stappen. Hier raak ik in gesprek met Rajae en Robert, twee aardige medewerkers van Eyes + More.

Rajae: “Hier werken is fascinerend. Het is hier ook nooit saai. Mensen shoppen, eten of komen gewoon een kijkje nemen in het winkelcentrum. Ze genieten van hun leven. Voordat ik hier kwam werken, had ik een ander beeld van Zuid. Nu ik het van dichtbij heb meegemaakt, is mijn beeld totaal veranderd.”  Voordat ze verder praat, komt Robert aan. “Zo, wat heb ik gemist”, vraagt hij. We hebben het over de gezellige en fascinerende kant van Zuid.

Robert: “Ik heb getracht hier op Zuid te wonen. Het is betaalbaar en dichtbij Feyenoord Stadion”. Volgens Robert heeft Zuid, net als elk stadsdeel nadelen, maar ook een hoop voordelen waar men trots op is. “Zo zijn er klassieke gebouwen die onder mijn favorieten vallen waar ik graag in zou willen wonen.”

Rajae en Robert van Eyes + More
Robert van Eyes + More

Tot ziens

Het regent, maar niet zo hard om kletsnat te worden. Ik haal buiten een warm broodje Falafel en loop weer richting het inmiddels minder drukke metro station. Tot ziens Zuid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *