Onderwijs op Rotterdam-Zuid

In het kader van onderwijsweek ga ik graag in gesprek met docenten en studenten van Hogeschool InHolland en het Montfort College op Rotterdam-Zuid. Hoe ervaren zij het onderwijs op Rotterdam-Zuid.

InHolland, in de lift van de wolkenkrabber

Ik loop naar het moderne en transparante gebouw van InHolland Rotterdamvlak bij de Erasmusbrug. Gelukkig heb ik voldoende tijd om het gebouw van buiten te bewonderen. Ik ben namelijk 15 minuten te vroeg. Eenmaal binnen, word ik verrast door het mooie uitzicht. Hier zou ik graag willen studeren, alleen al voor het mooie uitzicht over de stad en het water. Het gebouw is van binnen nog transparanter. Of je nu op de 2e verdieping of 7e verdieping zit, de kantoren in het gebouw, de computerwerkplekken midden in het gebouw en alle andere ruimtes zijn zo wat vanuit elke hoek te bewonderen. In de lift voelde ik me als toerist in Dubai.

InHolland Rotterdam
InHolland Rotterdam

InHolland, een wereldschool

Ik ga in gesprek met Marieke van Meurs, docente aan de Hogeschool InHolland en haar studenten van de opleiding HTRO, Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs. Dat deze school in de wereldstad Rotterdam is gevestigd, is een feit. Maar dat deze school een wereldschool is, heb ik nog niet in de media gehoord. Ja, ik noem deze school een wereldschool omdat elke wereldcontinent hier vertegenwoordigd is; mensen van verschillende afkomst, diverse talen en culturen. Een mooie combinatie die past in Rotterdam. “Een school om trots op te zijn”, althans Marieke Meurs, een docente die mij met veel enthousiasme en liefde over haar rol in het onderwijs vertelt. Marieke Meurs: “Wat lesgeven op InHolland voor mij heel bijzonder maakt, is het multiculturele aspect van InHolland, het veilige gevoel dat ik heb in de afgelopen 13 jaar dat ik lesgeef en het vertrouwen die studenten in mij hebben.”

Marieke is niet de enige die deze mening heeft. Ook studenten delen vrijwel dezelfde mening. Zo had een van de studenten totaal een ander beeld Rotterdam-Zuid dan het beeld wat ze nu heeft. Student: “Voordat ik bij InHolland kwam studeren, had ik een ander beeld. Mensen praatten negatief over Rotterdam-Zuid. Maar dat is de media die bepaalde zaken opblaast. Bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen.” “Dat verschil zien we gelukkig niet terug hier op InHolland”, voegt Marieke Meurs toe. Een andere student vertelt heel positief over haar project. “Voor een van onze projecten moesten we door Zuid fietsen. Zo kwamen we terecht bij het Zuiderpark. Wat een prachtig park. Ik vraag me af of toeristen hier vanaf weten. Dit is een van de mooie, groene plekken op Rotterdam-Zuid die extra onder aandacht gebracht mag worden.”  Daar is de rest van de studenten het ook mee eens.

Kennismaken met de stad

Door de praktijkgerichte projecten komen de studenten regelmatig op Zuid en maken ze kennis met diverse wijken. Ieder met een eigen identiteit en sfeer. Studenten: “We zijn blij dat de projecten zo praktisch zijn ingericht, want zo maken we niet alleen kennis met de praktijk, maar leren we ook de stad beter kennen, want niet iedereen komt uit Rotterdam-Zuid.” Kortom, een multiculturele school in de wereldstad Rotterdam. Een school die de beste kant van de studenten naar boven te haalt.

 

Uitzicht over de stad
Uitzicht over de stad

Volgende week ga ik in gesprek met een van de docenten van het Montfort College. Ben je nieuwsgierig, lees volgende week dinsdag deel twee van de blog ‘Onderwijs op Rotterdam-Zuid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *