Onderwijs op het Montfort College

De onderwijsweek mag dan wel voorbij zijn, maar lesgeven op Zuid gaat gewoon door. Zo ook de liefde van Demet Dogan voor onderwijs. Demet is docente aan Het Montfort College op Rotterdam-Zuid, een school voor VWO, HAVO en MAVO. Een school met extra vakken zoals Chinese Taal & Cultuur.

Individuele aandacht

Demet zit intussen al 15 jaar in het onderwijs. Zo heeft zij onder andere lesgegeven op een middelbare school in Dordrecht en LMC Palmentuin in IJsselmonde. Sinds kort geeft ze les op Het Montfort College aan de leerlingen van de MAVO, HAVO en VWO. Bij het Montfort College gaat het niet enkel om lesgeven, maar ook om aandacht en begeleiding op individueel niveau. “Op Rotterdam-Zuid ligt het inkomensniveau lager dan elders. Het is dus niet vanzelfsprekend dat leerlingen allemaal op sport zitten, een hobby uitoefenen of vaker op vakantie gaan.”  Volgens Demet is het dus goed om iets op te bouwen, zodat de gemiste kansen worden benut. Montfort College werkt nauw samen met Chalenge010. Challenge010 is een initiatief van Rotterdam Sportsupport. Het doel van Challenge010 is om Rotterdamse jongeren van 12 tot 16 jaar in contact te brengen met sport in clubverband.

Klas van Demet Dogan
Leerlingen Montfort College

Gastcolleges uit het buitenland

Bij het Montfort College gaat het niet alleen om de theorie. De lessen zijn divers en aangevuld met praktijkgerichte uitjes en gastcolleges. Zo worden er workshops georganiseerd om schrijfvaardigheid onder de knie te krijgen. En voor het vak biologie gaan de leerlingen op pad naar bijvoorbeeld Zeeland om naar de vogels te kijken. Daarnaast worden er gastcolleges georganiseerd via bijvoorbeeld Skype met gastsprekers uit het buitenland, zoals Engeland, Polen en Libanon. De leerlingen krijgen dan inspirerende verhalen te horen over de gastsprekers: wie ze zijn, wat ze doen, en over belangrijke zaken in het leven.

Een knipoog valt ook onder aandacht

Omdat Demet de leerlingen op diverse gebieden begeleidt, vervult ze ook diverse rollen. Zo vervult ze naast docentenrol ook de rol van een moeder, een adviseur of simpelweg een vriend/in. Zo treedt ze het ene moment als docente op en behandelt ze de theorie. Maar ze zit ook weleens bij een leerlinge die het thuis heel moeilijk heeft en graag haar verhaal kwijt wil. Volgens Demet is het dan van belang om te kunnen switchen van bijvoorbeeld een strenge/milde docente naar een zus, vriend of gewoon een luisterende oor. Demet: “Ik zie de leerlingen niet als aantal, maar als individu. Contact maken en blijven houden is wezenlijk. Soms loop ik door de kantine van school en geef ik van ver een knipoog naar mijn leerling”, zegt ze lachend. Ze vindt dat een knipoog ook onder het leggen van contact valt wat bijdraagt aan de versterking van de band met de leerlingen. “Als school laten zien dat je er voor hen bent. Dus niet om geld te verdienen. En als je het met hart en ziel doet, zal je ook maximaal genieten van je werk”, aldus Demet.

Leerling Montfort College
Leerling Montfort College

Als je op Zuid bent moet je jouw ‘Noord-bril’ afdoen.

Demet is twee jaar mentrix geweest van een leerlinge op het VMBO. Volgens Demet had ze veel meegemaakt en had ze het daarom erg moeilijk thuis. Ze heeft haar twee jaar lang begeleid en is ook bij haar thuis geweest. Hun band was erg sterk geworden, totdat ze in het derde jaar een andere mentor kreeg en het contact minder werd. “Toch kwam ze soms naar mijn klas om 15 minuten te zitten, waarna ze weer wegging. Later kwam ik erachter dat ze het deed om zich goed te voelen. Ze voelde zich vertrouwd bij mij”, zegt Demet heel gelukkig, maar toch met een bijna niet hoorbare zucht. Les geven heeft Demet altijd leuk gevonden, vooral op Zuid. Ze vindt het alleen jammer dat media een bepaald beeld heeft gecreëerd over Zuid. “Ja, er zijn gedragsproblemen. Wellicht op Zuid meer dan elders, maar als je hart op de goede plaats zit, weet je hoe je er mee om kan gaan. Én als je op Zuid bent moet je jouw ‘Noord-bril’ afdoen. Dan zie je dat er veel moois te beleven is op Zuid.”

Op Zuid is inderdaad veel moois te beleven. Ben je benieuwd wat Rotterdam-Zuid allemaal te bieden heeft, klik hier.

 

One thought on “Onderwijs op het Montfort College

  1. Irene Pfetzing Reply

    Mooi verhaal van een mooi mens! Sta volledig achter haar spreuk over de Noord-bril afdoen; er is zoveel meer op Zuid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *