RAAF – warm nest op Zuid

RAAF warm nest in Zuid

Heugelijk nieuws: Rotterdam-Zuid heeft er een warme huiskamer bij! Lunchroom, evenementenlocatie en kunstenpodium RAAF heeft namelijk sinds kort de deuren geopend in de Maassilo. Zie Zuid ging op de koffie bij Ashley Nijland en Elke Donders, de oprichters van het culturele collectief.

Het is een paar dagen na de opening van RAAF in de Maassilo maar Ashley en Elke glimmen nog steeds van trots. ‘De opening was echt geweldig. Er waren jonge mensen, oude mensen, kunstenaars, bankiers, buurtbewoners; een heel gemixt gezelschap. Precies zoals we het graag zien bij Raaf’, zegt Ashley trots. We zitten tijdens het interview in het Ravennest. Een kunstwerk van de hand van kunstenaarsechtpaar Arno Coenen en Iris Roskam. Zij maakten ook de grote kleurrijke muurschildering die het plafond in de Markthal siert. Voor RAAF maakten zij dit hele gave ‘vogelnest’ waar je in kunt zitten. Want we zitten natuurlijk wel op Zuid. Kunst moet functioneel zijn.

Opening RAAF

Het kunstwerk het Ravennest, gemaakt door kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam. Foto door: Nicoline Rodenburg

Huiskamer van Zuid

Ashley en Elke begonnen in 2012 met RAAF Het was toen nog een klein kunstproject in de Afrikaanderwijk. Elke: ‘Mensen verklaarden ons voor gek toen we net begonnen. ‘Kunst in de Afrikaanderwijk? Daar zit toch niemand op te wachten?’, zeiden ze tegen ons.’ Het tegendeel bleek waar. Lokale kunstenaars, buurtbewoners en ondernemers liepen de deur plat bij de artistieke huiskamer van Zuid. Toen nog  gevestigd in de bocht van de Hillelaan. RAAF groeide op die locatie snel uit haar voegen. Er kwamen aanvragen voor de verhuur van de locatie voor vergaderingen en evenementen, er werd gestart met horeca, RAAF organiseerde tours door Rotterdam-Zuid en had er een podium voor optredens.

Opening RAAF

Bij het informatiepunt Dit is Zuid kunnen mensen informatie over Rotterdam-Zuid krijgen en tours boeken. Foto door: Nicoline Rodenburg

Dat alles met de overtuiging dat Zuid er echt wel mag zijn. Dat op Zuid dingen gebeuren. Dat hier mensen wonen. Veel mensen. Veel verschillende mensen. En dat ze elkaar kunnen ontmoeten bij RAAF. Vanaf nu kan dat dus op de nieuwe locatie in de Maassilo. ‘Wij willen hier in de Maassilo de voordeur voor Rotterdam-Zuid worden. Dat je bijvoorbeeld op zaterdag bij ons komt ontbijten of lunchen en dan bij onze informatiebalie Dit is Zuid een tour boekt of met onze culturele kaart van Zuid zelf op avontuur gaat’, vertelt Ashley enthousiast. Want dat lang niet iedereen bekend is met Zuid merkt het tweetal al jaren. En dat moet anders. Ashley: ‘Gelukkig merken we dat dat al erg aan het veranderen is, maar het kan altijd beter. Dus kom allemaal een keer naar Raaf en ontdek Rotterdam-Zuid. Er gaat echt een wereld voor je open.’

 

Voor openingstijden en meer informatie over RAAF kun je terecht op de website.

Voor meer informatie over informatiepunt Dit is Zuid en tours op Zuid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *