Sporttalent op Zuid

Wat is er beter dan meer jongeren laten sporten. Challenge010 helpt jongeren om via school, structureel te laten sporten en lid te worden van een club. Daarnaast dragen zij bij aan de ontwikkeling van positief gedrag, het sociale netwerk, de schoolprestaties en de gezondheid van jongeren.

Challenge010

Challenge010 is  een samenwerkingsverband tussen Rotterdam Sportsupport (de coördinerende organisatie), Rotterdamse voortgezet onderwijs scholen, sportverenigingen en sportbonden. Het team bestaat uit een projectleider, twee projectcoördinatoren en enkele coördinatoren per sport. Om Challenge010 beter te leren kennen, ga ik in gesprek met één van de projectcoördinatoren, Jamal el Ghannouti. Hij is zelf zaalvoetbalinternational en komt uit Rotterdam-Zuid. Meerdere collega’s van hem zijn ook (ex)-topsporters en rolmodellen voor de jongeren. Hierdoor kunnen de jongeren van Challenge010, waarvan merendeels op Rotterdam-Zuid wonen, zichzelf identificeren met hen.

Start op Zuid

De schoolsportvereniging VO is vijf jaar geleden gestart met acht (Voortgezet Onderwijs) scholen op Rotterdam-Zuid. Rotterdam Sportsupport startte toen een pilot met een scholencompetitie zaalvoetbal. Deze scholencompetitie was zo succesvol dat een jaar later besloten werd om uit te bereiden met meer teams, scholen en naar Rotterdam-Noord. Drie jaar geleden is ervoor gekozen om onder de nieuwe naam “Challenge010” uit te bereiden naar drie extra sporten(basketbal, boksen en dansen) en naar alle gebieden in Rotterdam. Per sport is er een vereniging waaraan verschillende scholen zijn gekoppeld. Ook zijn er per gebied diverse sportactiviteiten die door de verschillende verenigingen in Challenge010 worden georganiseerd. Zo kunnen leerlingen van de deelnemende scholen zich dit schooljaar aanmelden voor zaalvoetbal, basketbal, dansen en binnenkort baseball.

Winnende team Zaalvoetbal
Winnende team Zaalvoetbal

Winnende team uit Zuid

Verschillende scholen die bij Challenge010 aangesloten zijn, spelen competitie tegen elkaar. Ze concurreren en strijden allen voor de titel ‘beste team van Rotterdam’. Zo zijn meerdere teams uit Rotterdam-Zuid, de afgelopen jaren, het beste team van Rotterdam geworden en enkelen zelfs Nederlands Kampioen. Zuid staat bekend om de vele winnende teams, voornamelijk bij het zaalvoetbal en dansen. Jongeren die zich aanmelden via Challenge010 worden direct lid van een vereniging. Dus als iemand meedoet met Challenge010 dansen, is hij/zij ook meteen lid van de SKVR. Leerlingen schrijven zich digitaal in via de website,  ondertekenen het contract en betalen het bijhorende contributiebedrag.

Winnende team Zaalvoetbal
Winnende team Zaalvoetbal

Sport vergroot kans op succes

Volgens Jamal kan structureel sporten bijdragen aan beter gedrag op school en in de maatschappij: “Challenge010 is een onmisbaar programma voor jongeren uit het voortgezet onderwijs in Rotterdam. Het programma vergroot hun kans op een succesvolle en sportieve toekomst.” Dat sportdeelname de persoonlijke ontwikkeling en schoolcarrière verbeteren is ook door een recent onderzoek door Universiteit van Utrecht bewezen Jongeren krijgen door sport ook meer zelfvertrouwen en weten hoe ze met elkaar samen kunnen werken. “Jongeren komen uit diverse gebieden, met verschillende achtergronden en opleidingsniveau. Er wordt gestreefd hen in de vereniging te laten integreren en daarbij draagvlak te creëren.”, aldus Jamal.

Challenge010 - Make you move
Challenge010 – Make you move

Talentvolle Zuiderling

Bij Challenge010 is de kans op succes groter als je structureel meedoet met de sportactiviteiten. “Sommige jongeren hebben echt talent, het zijn ruwe diamanten die alleen nog geslepen dienen te worden”. Zo is Soufian Charraoui die o.a. door Jamal werd begeleid doorgebroken naar TPP-Rotterdam1 en Jong Oranje.  Soufian: “Ik heb een geweldige tijd gehad bij Challenge010. Jamal was een goede begeleider die mij altijd heeft gesteund en gestimuleerd om me steeds beter te ontwikkelen. Kijk hier naar een rapportage van TVRijnmond over de talentvolle Zuiderling, Soufian Charraoui.

Soufian Charraoui
Soufian Charraoui

Meedoen in Challenge010? Schrijf je dan in vóór 4 november via jouw school! Meer info over Challenge010, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *