Terug uit Amerika speciaal voor Feyenoord

Amerika Feijenoord Jack Antonissen|ziezuid.nl

Na 54 jaar in Amerika gewoond te hebben, keerde Jack Antonissen (78) vorig jaar speciaal voor Feyenoord terug naar Nederland. Samen met Jack bezochten we een training in aanloop naar de Klassieker van zondag: Feyenoord – Ajax.

Zijn liefde voor Feyenoord kan hij niet onder woorden brengen. Het is een gevoel, een onbeschrijfelijke passie. Dat is al zo sinds zijn vroege jeugd. Jack groeide op op Zuid, in de Afrikaanderwijk. Zijn ouderlijk huis stond in de Goede Hoopstraat. Niet ver van het Afrikaanderplein waar Feyenoord in 1908 begon.

American Dream
Hij maakte daar de Tweede Wereldoorlog mee, de havenstakingen van de jaren vijftig. Het waren andere tijden. In 1961 vertrok hij naar Amerika. Jack ging in Los Angeles wonen, in Venice, bekend van Venice Beach. Daar volbracht hij de klassieke American Dream: van hulpje in de schoenenfabriek tot directeur in de bestuurskamer. Nu, na 54 jaar te zijn weggeweest, woont hij weer in Rotterdam.

 

Feyenoord

‘Ik pak iedere ochtend de tram op het Wilhelminaplein naar Varkenoord (het trainingscomplex van Feyenoord). Daar kijk ik met een groepje oudere mannen naar de training.’ In het begin moesten de Rotterdammers langs het trainingsveld erg wennen over die positieve , enthousiaste ‘Amerikaan’; het is het tegenovergestelde van het Rotterdamse sarcasme. ‘Maar inmiddels zijn ze wel aan mij gewend hoor, you know. Het is heel gezellig met de mannen iedere ochtend.’

‘2-1 voor Feyenoord, denk ik’
Gezellig heeft hij het ook op Zuid. Regelmatig bezoekt hij de markt op het Afrikaanderplein. In de verte kan hij dan de woontoren zien op de Kop van Zuid waar hij tegenwoordig woont. ‘Ik heb het naar mijn zin op Zuid. In Amerika wonen ook allemaal nationaliteiten door elkaar. Ik ben niet anders gewend.’ Zondag is Jack er vanzelfsprekend weer bij. Als om even voor half drie het luik opengaat en Feyenoord en de eeuwige vijand Ajax de heilige grasmat betreden. ‘Wat het gaat worden? 2-1, denk ik. Je moet altijd positief blijven.’

3 thoughts on “Terug uit Amerika speciaal voor Feyenoord

  1. Pingback: 11 redenen om de Erasmusbrug over te gaan

  2. Erik Reply

    Ik heb het stokje over genomen van Jack hier in Venice Beach. Zou graag willen weten of Jack nog Feyenoord vrienden hier heeft achtergelaten. Ook hier zal het feest gevierd gaan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *