Uit op Zuid: De Veranda

In de weekenden is het voor jong Rotterdam-Zuid de place-to-be: de Veranda. Het gebied rondom bioscoop Pathé De Kuip is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het populairste uitgaansgebied van Zuid.

Het is een volkstraditie in Rotterdam: wij weigeren vaak de officiële naam van een plaats te gebruiken. Zo is de Beurstraverse in de volksmond de Koopgoot, noemen we ons vliegveld nog altijd gewoon Zestienhoven en speelt Feyenoord in De Kuip in plaats van het officiële Stadion Feijenoord. Het gebied rondom bioscoop Pathé De Kuip noemt ook vrijwel niemand bij naam. Al zal dat eerder zijn omdat niemand weet dat dit gebied officieel De Veranda als naam draagt.

03-Pathé

Star Wars

Het begon in dit nu zo bruisende gebied op Zuid met de bioscoop. De komst van Pathé De Kuip in 2002 zorgde voor een ongekende boost voor De Veranda. De 14 zalen trokken een hoop mensen naar het gebied. En nog steeds. Momenteel is het er gigantisch druk door de laatste Star Wars film. Iedereen wil hem zien. De jaren na de komst van de bios begonnen de restaurants te komen, een sportschool, een megasportwinkel en sinds kort een grote Happy Italy.

01-Happy-Italy

Bij het Italiaanse restaurant werken veel jonge mensen uit Zuid. Het zorgt voor een energieke en positieve sfeer in het leuk ingerichte restaurant. We hadden 1001 vragen over het succes van het filiaal – sinds de opening twee maanden geleden is het er iedere dag ontzettend druk – maar Happy Italy wilde spijtig genoeg niet meewerken aan dit stuk (‘wij doen niet aan publiciteit’, was de boodschap). Jammer maar helaas.

05-Atoll-Kampong-Kita

Bowlen en poolen

Snel verder. Bij bowling- en poolcentrum Atoll worden we een stuk hartelijker ontvangen. Dit is de plek waar jongeren van Zuid in de weekenden gezellig bowlen of poolen. En daarna lekker wat eten. Bij eetcafé Bennie Beer, bij Happy Italy of heerlijk Maleisisch bij Kampong Kita. Vooral laatstgenoemde is een aanrader om eens langs te gaan.

Tot slot is De Veranda ook een echt Feyenoord-gebied. Hoe kan het ook anders: De Kuip ligt op een steenworp afstand. De tramhalte naar het stadion stopt voor het dijkje. Voor de RET was het jarenlang een nachtmerrie om al die duizenden Feyenoord-supporters te controleren in de tram naar het stadion. Afgelopen jaar hebben ze dan ook maar de handdoek in De Kuip gegooid: op wedstrijddagen is de tram naar het stadion gratis. Ben je op weg naar een wedstrijd net uit de tram gestapt of kom je over het Varkenoordse viaduct gelopen of gereden: werp dan eens een blik naar de flat vlak naast het politiebureau. Op de bovenste verdieping, op het balkon van het penthouse, staat tijdens die dagen een man met een sigaar. Het is de oud-trainer van Feyenoord, Real Madrid en Ajax, de oud-bondscoach van Oranje, Polen en Trinidad en Tobago: ‘Don’ Leo Beenhakker. Daar staat hij steevast te kijken naar die mierenstroom van Feyenoord-supporters die van alle kanten naar De Kuip trekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *