De ‘Harten’ van Zuid

Stadshart de harten van Zuid

Rayondirecteur Rotterdam-Zuid Sezgin Yilgin (Rabobank)  vertelt waarom Zuid de komende jaren the place to be is.

Rotterdam is ‘hot’ mede dankzij Zuid

Rotterdam-Zuid mag, met 240.000 inwoners, wat mij betreft de vijfde ‘stad’ van Nederland genoemd worden. Een gebied met alle facetten die nodig zijn om een wereldstad te maken: vier van de vijf hoogste woontorens van Nederland, een zakelijk district, een groot aantal onderwijsinstellingen (van basisschool tot hogeschool en binnenkort een gymnasium), meerdere theaters, genoeg sportfaciliteiten, een top voetbalclub: Feyenoord (ech wel), ziekenhuizen, cruiseterminal, winkelcentra en het grootste haven- en industriecomplex van Europa!

Ik kan met recht zeggen: ‘ik ben trots op Zuid’. Trots die de komende jaren alleen maar toeneemt!

De stadsgebieden Centrum én Zuid hebben Rotterdam in de afgelopen jaren een nieuw gezicht gegeven. De Kop van Zuid heeft de skyline van Rotterdam nationaal én internationaal op de kaart gezet. Dat de populaire reisgids Lonely Planet Rotterdam op nummer vijf heeft gezet in haar top tien van ´top cities in the world´ is dan ook mede dankzij Zuid.

De eens verwoeste ‘stad zonder hart’, heeft na ruim 76 jaar zelfs opeens drie stadsharten. Naast Rotterdam Centrum ontstaan er op Zuid namelijk twee nieuwe harten: de Kop van Zuid én Hart van Zuid.

Stadshart Kop van Zuid

Nadat de Erasmusbrug in 1996 is opgeleverd zijn de ontwikkelingen in Rotterdam-Zuid snel gegaan. En ook de komende jaren volgen nog  vele ontwikkelingen op Zuid. Mede dankzij de komst van onder andere de Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, de Belastingdienst, de Rechtbank, Hogeschool InHolland, Deloitte en AKD is de Kop van Zuid een zakelijk district geworden.

Naast de genoemde dienstverlening heeft Zuid ook vele nieuwe inwoners verwelkomd dankzij verschillende nieuwbouwprojecten. Met de nieuwbouwprojecten Boston & Seattle, Fenixlofts en de Kaapvaarder wordt het dan ook nóg gezelliger op het Deliplein en Wilhelminapier. Een rondje Rijnhaven op een zonnige dag is inmiddels een ideaal uitje voor zowel de Rotterdammer als de vele toeristen. Eten, drinken, recreëren, theater of een film? Dat kan allemaal op de Kop van Zuid.

Stadshart Hart van Zuid

Maar de ontwikkelingen van Zuid gaan verder dan alleen de Kop van Zuid. Er wordt gestart met het megaproject ‘Hart van Zuid’ bij het winkelcentrum Zuidplein en Ahoy. Met een 50-meterbad, groot congrescentrum, nieuwbouw van Theater Zuidplein en een nieuw OV knooppunt wordt het ‘Hart van Zuid’ een aantrekkelijk nieuw stadshart van Rotterdam. Aantrekkelijk voor de dagelijkse forenzen én voor de bezoekers van het winkelcentrum en Ahoy.

Rotterdam wordt dankzij Zuid zelfs een vierde stadshart rijker, door de ontwikkelingen van een nieuw stadiongebied. Dan heeft Zuid niet alleen de meeste hoge woon- en kantoortorens, maar ook de meeste stadsharten in Rotterdam.

Zie Zuid 1996 en Zie Zuid 2016: een wereld(stad) van verschil

De beeldvorming over Rotterdam-Zuid loopt achter op de realiteit. Dat vind ik jammer en niet terecht. De opening van de Erasmusbrug was het kantelpunt. ‘Manhattan aan de Maas’ verwelkomde ‘haar eigen Brooklyn’. Een ‘upcoming’ gebied aan de zuidoever dat zich stevig heeft ontwikkeld en een enorme aantrekkingskracht heeft. En die ontwikkelingen gaan de komende twintig jaar gewoon door, zo kan de World Expo 2025 de ontwikkelingen voor Rotterdam hopelijk nog meer versnellen.

Mede dankzij Zuid is Rotterdam GERS en staat het op de lijst van de ‘top cities in the world’!

Sezgin Yılgın
Rayondirecteur Rotterdam-Zuid
Rabobank Rotterdam
Twitter @SezginYilgin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *