Verborgen parel: Het Eiland van Brienenoord

Eiland van Brienenoord

Iedereen die weleens over de Van Brienenoordbrug is gereden, heeft het een keer gezien. En nee, het gaat niet over De Kuip. We hebben het over Het Eiland van Brienenoord. Een verborgen parel van Zuid. De favoriete plek van dichter Lars van der Werf (27).

‘Ik kwam hier al sinds ik een paar weken oud was, volgens mij. Ik groeide op in IJsselmonde, dat is hier natuurlijk niet ver vandaan. Met mijn familie gingen we hier vaak picknicken’, vertelt Lars als we het eiland naderen.

02_Eiland-van-Brienenoord

Jackie Chan in de verte
Het eerste dat je ziet bij het betreden van het eiland is een groot meer. ‘Hier was in de jaren zestig een droogdok (bouwplaats voor schepen). De tunnels voor de metro werden hier gebouwd’, zegt de dichter. Op een van de betonnen blokken van het droogdok, een van de weinige herinneringen aan dit bouwverleden, staan we stil bij het geweldige uitzicht. We zien de Rotterdamse hoogbouw schitteren aan de horizon: Montevideo, New Orleans, De Rotterdam, De Maastoren en ietsjes verder de Willemswerf waar acteur Jackie Chan ooit nog van afgleed. Hier op deze plek zie je de skyline van Rotterdam eens van een andere kant.

03_Eiland-van-Brienenoord

Lars kent het eiland op zijn duimpje. Jarenlang had, de toen nog aspirant dichter, er een tuinhuisje. Daar kon hij in alle rust en stilte zijn versjes bedenken. Niet zonder succes overigens. De afgelopen jaren brak hij, onder de noemer Versjes van Lars, landelijk door. De dichter uit IJsselmonde is tegenwoordig regelmatig te gast op radio en tv en geeft hij bijna heel het jaar door optredens op festivals in het land. In februari verschijnt zelfs zijn tweede boek, ‘Heb Lief’ genaamd.

‘Mooi, hè?’
Over de smalle bospaadjes trekken we verder het eiland op. Het geraas van de auto’s over de Van Brienenoordbrug wordt luider. Aan onze linkerkant varen schepen voorbij. Het water klotst rustgevend tegen de keien aan de oevers. De bladeren vallen zachtjes van de bomen. ‘Mooi, hé? Dit is echt mijn favoriete plek van Rotterdam. Het enige wat hier nog aan de stad doet denken, is het geluid van de auto’s.’

Gigantisch bouwwerk
We staan onder de Van Brienenoordbrug. Pas als je eronder staat merk je wat voor een kolos deze brug eigenlijk is. Het constante gedender van de auto’s zorgt ook nog eens voor een bijzondere soundtrack. Alleen om dit mee te maken zou je het eiland al moeten bezoeken.

Maar het Eiland van Brienenoord draait vooral om de ongerepte natuur. Uniek voor Rotterdam. Het is een ideale plek voor een wandeling of om een keer de hond uit te laten. Wel aangelijnd, want op het eiland wonen een aantal Schotse Hooglanders. Die hebben het niet zo op loslopende honden.

04_Eiland-van-Brienenoord

Bij het eind van de rondleiding vraag ik Lars of hij nog een boodschap heeft voor Rotterdammers die niet zo bekend zijn met Rotterdam-Zuid. De plek waar hij opgroeide. Lars: ‘Kom eens de brug over’, zou ik zeggen. Zuid heeft echt mooie dingen te bieden. Maar wat ik de mensen vooral wil meegeven: Heb lief.’

05_Eiland-van-Brienenoord
Onderschrift: Herfst, foto van www.facebook.com/versjesvanlars

Bereikbaarheid:
Het eiland is het makkelijkst te bereiken door het straatje Hoendiep uit te lopen. Zo’n vijf minuten lopen van de tramhalte Stadion Feyenoord (tram 23 richting Beverwaard) en de parkeerplaatsen van het stadion en de bioscoop. Je loopt vanzelf tegen een bruggetje aan naar het eiland.
Iets toeristischer is de looproute binnendoor: over de Piet Smitkade, langs het water.

One thought on “Verborgen parel: Het Eiland van Brienenoord

  1. Pingback: 11 redenen om de Erasmusbrug over te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *