11 redenen om de Erasmusbrug over te gaan

Rotterdam-Zuid Event in de Spotlights

Zo’n 800 meter ligt er tussen het noordelijk deel van Rotterdam en Rotterdam-Zuid. Met de auto is dat twee keer gas geven, op de fiets een paar minuutjes pijn lijden (die beklimming van de Erasmusbrug blijft een beproeving) en met de metro vanuit het centrum ben je er met een kwartiertje. Kortom: je bent dus zo op Zuid. Alle reden om dit jaar ‘gewoon’ een keer een bezoekje te brengen aan ons prachtige Zuid. Wij geven je wat tips.

1. Deliplein

Liefde gaat door de maag. Dat is al eeuwen zo. Vandaar dat de culinaire hotspot het Deliplein op Katendrecht met stip op één staat. Was Katendrecht vroeger een plek van hoeren en zeelui, tegenwoordig is het de hipste plek van Rotterdam-Zuid. Het kan verkeren. Op en rondom het Deliplein zitten meer dan tien restaurants: van de Franse keuken tot speciale vis- en vleesrestaurants. En dan heb je er ook nog leuke koffietentjes en de waanzinnige foodhal de Fenix Food Factory. Voor ieder wat wils dus.

Lees meer over het Deliplein

Het Deliplein 11 redenen

 

2. Feyenoord

Over liefde gesproken: wat te denken van de liefde voor Feyenoord? Die liefde gaat vaak heel erg ver. Voor de 78-jarige Feyenoord-supporter Jack Antonissen was het zelfs dé reden om terug te keren uit Amerika. Daar woonde hij de afgelopen 54 jaar, maar dit jaar keerde hij terug naar Rotterdam om De Club van Zuid kampioen te zien worden. Wij spraken Jack langs het trainingsveld van Feyenoord. Neem dit jaar ook eens een kijkje bij een training van Feyenoord, Jack is er iedere training te vinden.

Lees ons interview met Jack

Feyenoord 11 redenen

3. Eiland van Brienenoord

Rotterdam-Zuid is vooral een groen gebied. En dat weten maar weinig mensen. In het collectieve geheugen is Zuid vooral een grijze en grauwe plek. Totaal onterecht! Wat te denken van het Eiland van Brienenoord? Een geweldig stuk natuur midden in de stad. Wij kregen er een rondleiding van de Rotterdamse dichter Lars van der Werf.

Lees de reportage over het Eiland van Brienenoord

Eiland van Brienenoord 11 redenen

4. Zuiderpark

Nog zo’n groen paradijs op Zuid: het Zuiderpark. Met een grootte van 430 voetbalvelden het grootste stadspark van Nederland. En net als het Eiland van Brienenoord kennen maar weinig mensen het. Zonde, zonde, zonde! Het Zuiderpark is namelijk een perfecte plek voor een wandeling, voor te joggen, de hond uit te laten en om in de zomer te barbecueën of het Metropolis festival te bezoeken.

Het Zuiderpark staat in onze lijst met 11 records van Zuid

Zuiderpark 11 redenen

5. Tuindorp Vreewijk

Tuindorp Vreewijk is een van de oudste tuindorpen van Nederland. Het is een schitterende wijk met prachtige Engelse tuinen. Ga er eens een kijkje nemen. Schrijver en historicus Jan Oudenaarden woont er al jaren met heel veel plezier. Zie Zuid interviewde de ongekroonde burgemeester van Zuid. Over het stigma van Zuid en over waarom Hugo Borst en Jules Deelder geen echte Rotterdammers zijn.

Lees ons interview met Jan Oudenaarden

Tuindorp 11 redenen

6. Kop van Zuid

Rotterdam-Zuid zit in de lift. Het feit dat de gemeente de Kop van Zuid tegenwoordig tot centrumgebied rekent is daar een schijnend voorbeeld van. De Kop van Zuid heeft sinds begin jaren negentig een ongelofelijke transformatie ondergaan. Van een schiereilandje waar alleen Hotel New York te vinden was tot een gebied met de meest indrukwekkende hoogbouw van Nederland. Zo staat niet alleen het grootste gebouw van Nederland (De Rotterdam) maar ook het hoogste gebouw (De Maastoren) op dit stukje Zuid.

De hoogbouw van de Kop van Zuid is terug te vinden in onze recordlijst

Kop van Zuid 11 redenen

7. Bioscoop

Na je vergaapt te hebben aan al die architectonische hoogstandjes is het tijd om even te relaxen. En hoe kan dat beter dan met een goede film en een bak popcorn? Dan kun je op de Kop van Zuid blijven; bij Lantaren Venster hebben ze de laatste arthousefilms en documentaires. Ben je toch meer van de blockbusters? Die hebben we ook op Zuid. Spring dan even op tramlijn 23 op station Wilhelminaplein richting Beverwaard. Stap uit bij halte Stadion Feiyjenoord: Pathé De Kuip wacht daar op je. In de Veranda (zo heet die buurt) kun je trouwens ook prima eten en bowlen.

Lees meer over het uitgaansgebied de Veranda

Bioscoop Pathe

8. Zuidplein

Tuurlijk. Je kunt op de Lijnbaan prima winkelen. Maar wat nou als het regent? Dan kun je toch beter overdekt winkelen? Dat kan op Zuidplein. Het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Zie Zuid struinde een middagje over dit shoppingwalhalla.

Lees onze reportage over Zuidplein

Zuidplein

9. Shofukan

Het Japans cultureel centrum Shofukan is één van die vele onontdekte pareltjes op Zuid. Met een rustgevende Japanse tuin (met authentiek theehuisje!), een indrukwekkende dojo (ruimte waar Japanse kunsten worden beoefend) en een bibliotheek met meer dan 5000 items over Japan. Mocht je een keer de kans hebben, ga dan absoluut een keer langs bij dit stukje Japan in Oud-Charlois.

Lees ons interview met de initiatiefnemers van Shofukan

Shofukan

10. De mart op het Afrikaanderplein

De markt (of ‘mart’ in het Rotterdams) is al decennialang de ruggengraat van de Afrikaanderwijk. Want weer of geen weer: de markt gaat altijd door. Dat is al zo van heel vroeger af, toen het destijds kleine martje nog aan de kant van de Maashaven werd uitgestald. De hedendaagse Afrikaandermarkt is een grote, veelzijdige markt. Je kunt er werkelijk van alles krijgen. Katoenen shirts, groenten, fruit, batterijen, cosmetica, speelgoed, verse vissen, antieke borden, een patatje, loempia’s, een ijsie: het is allemaal te vinden op het Afrikaanderplein. Voor veel Zuiderlingen is het vaste prik ofp woensdag of op zaterdag.

Lees meer over de Afrikaanderwijk 

Afrikaanderplein

11. Bezoek de mooiste plekken

De afgelopen maanden hielden we met Zie Zuid op Instagram een fotowedstrijd. Instagrammers konden hieraan meedoen door hun foto’s van Rotterdam-Zuid te taggen met de hashtag ZieZuid. We kregen honderden inzendingen met allemaal mooie plekken op Zuid binnen. Op vrijdag 8 januari zette burgemeester Aboutaleb de tien populairste plekken (en de makers van de foto’s) letterlijk in de spotlights. Laat het een inspiratie zijn om dit jaar ook eens met de camera Zuid op te trekken.

Zie de winnaars van onze fotowedstrijd

De winnaars van Ziezuid

2 thoughts on “11 redenen om de Erasmusbrug over te gaan

  1. Jacqueline Reply

    Vergeet de Breepleinkerk kerk niet. Met een museum over het gezin dat er ondergedoken zat. Indrukwekkender dan het Anne Frank huis.

  2. Margreet Rolink Reply

    Helemaal mee eens! Behalve dan dat inmiddels de Fenix Food Factory gesloten is; een groot gemis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *