Afrikaandermarkt, de gezelligste markt

Vandaag ben ik voor het eerst op de Afrikaandermarkt, een van de grootste markten van Nederland die ruim 50 jaar geleden in het leven is geroepen. Voor mij, maar ook volgens de bezoekers de gezelligste markt van Rotterdam.

Een markt van alle markten thuis

Het bruist hier van cultureel leven met overal diverse lekkernijen. Maar daar blijft het niet bij. Je vindt hier letterlijk bijna alles; van tropisch fruit tot trendy kleding, een echte bakker met ovens om vers brood te bakken, huishoudelijke spullen, elektronica, gordijnen, hobbyspullen, echt Nederlandse kaas en nog veel meer om op te noemen. Wat de meeste aandacht trekt, zijn toch de heerlijke hapjes en gerechten die voor je neus klaar worden gemaakt. Zo zie ik een kraampje dat door drukte bijna onzichtbaar wordt. De lange rij vóór het kraampje die steeds langer wordt, geeft aan hoeveel liefhebbers dit kleine tentje heeft.

Bakkerij
Turkse bakkerij

Uit nieuwsgierigheid loop ik naar voren. Ik vraag me af waarom het hier zo druk is. De heerlijke geuren van de Turkse lekkernijen, geven al snel antwoord op mijn vraag. Ik besluit om nog even te staren, maar twijfel of ik een van die lekkere hapjes wil proeven. Ik heb namelijk kort geleden nog geluncht. De verleiding is groot. Voor ik het weet, zit ik samen met een Feyenoord liefhebber en een Schiedammer te genieten van een gepofte aardappel, gevuld met overheerlijke vulling.

Feyenoorder vs Schiedammer

Het duurt even voordat ik mijn gepofte aardappel naar binnen heb gewerkt. Ik eet en luister tegelijk naar de mooie verhalen van twee sympathieke marktbezoekers. Met hun verhalen word ik als het ware meegenomen door Zuid. De Feyenoorder, genietend van zijn gepofte aardappel vertelt dat hij een echte Zuiderling is en dat hij supertrots is op Zuid. Wegens omstandigheden is hij onlangs van Zuid naar Noord verhuisd, maar als het aan hem ligt, keert hij zo weer terug. “Ik mis het hier en kom daarom regelmatig terug.” Ook is hij erg trots op Feyenoord. Dat is natuurlijk aardig te zien aan zijn Feyenoord tas.

De echte Feyenoorder
De echte Feyenoorder

Multicultureel

“Zuid is een van de belangrijkste kenmerken van Rotterdam”, vertelt een dame die naast hem zit. Ik kijk haar nieuwsgierig aan en wacht geduldig af op de rest van haar verhaal. “Het multiculturele aspect van Rotterdam komt voort uit Zuid”, zegt ze heel overtuigend. “Neem deze markt als voorbeeld. Hier komen mensen van verschillende culturen bijeen.” Ze noemt ook een aantal leuke tentjes die ze regelmatig bezoekt en die volgens haar zeker een aanrader zijn. “Een keer iets anders eten dan stamppot is ook wel eens lekker, toch?”  Meram op de Afrikaanderplein is een van de tentjes die ze graag aanraadt. “Daar ben ik vorige week samen met mijn dochter wezen eten. Lekker!”

Echte Hollander

Een andere dame die ook van haar aardappel, wel met een andere vulling, zit te genieten, vertelt dat zij als echte Hollander zich beter thuis voelt op Zuid, dan elders in Rotterdam. Zij is geboren in Schiedam maar heeft verder altijd op Zuid gewoond en gewerkt. Op woensdagen de Afrikaandermarkt bezoeken is een van haar favoriete bezigheden. “Op zo’n zonnige dag is het hier altijd gezellig, dus dan kom ik samen met mijn vriendin om verse vis en bloemen te kopen. Oh, en om van dit lekkere tussendoortje te genieten.”

De bloemenzaak
De bloemenzaak

Ik loop verder en maak hier en daar nog een praatje met mensen. Ook met een cameraploeg van TV Rijnmond. “We zijn hier om een reportage te maken over Het geheim van Feyenoord.” hoor ik een van de cameraploegen vertellen. Ja, ook zij vinden de Afrikaandermarkt een interessante plek om met de rest van Rotterdam te delen. Ik ben zeer benieuwd naar hun reportage die in oktober wordt uitgezonden.

Cameraploeg TV Rijnmond
Cameraploeg TV Rijnmond

Een van de langste standwerkers

Voordat mijn culturele reis door de markt afloopt, loop ik langs het laatste gezellige pad. Hier tref ik de heer Jaap in het Veld, een van de standwerkers. Een echte Zuiderling die meer dan 45 jaar op deze markt staat.

Jaap in het Veld
Jaap in het Veld

“Ik weet alles over Zuid”, zegt hij vol zelfvertrouwen. Ook hij vindt het hier heel gezellig. “Vroeger stonden we op de Maashaven, maar dat is lang geleden. Toen was het ook druk, maar de diversiteit in culturen was toen wat minder. Gelukkig is het nu anders en proeven we de culturen letterlijk op de markt.” Hij vertelt ook over zijn business op de markt: “Ik ben al jaren een stadwerker en ik heb er geen spijt van.” Ik bedank hem voor zijn mooie verhalen en loop richting de metro. Lopend twijfel ik tussen een 9 en 10. Als ik dit kraampje een cijfer mocht geven, dan is het zeker wel een 9! Een 10 geef ik zelden 🙂

Openingstijden Afrikaandermarkt

Woensdag en zaterdag van 8.00 tot 17.30 uur

Adres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *