Afsana, hart van Azië aan de kop van Zuid

Afsana is een authentiek Afghaans restaurant met een prachtig en fascinerend verhaal. Hier proef je geschiedenis, menselijke kracht, en natuurlijk de ambachtelijke gerechten.

Ik hoorde mooie verhalen over dit recent geopende restaurant. Tijd om het van dichtbij mee te maken. Daar zat ik dan, aan een mooie en lange tafel. Ja, ik heb gelijk de hele familie maar meegenomen. Al bij binnenkomst was ik aardig onder de indruk. We werden koninklijk ontvangen; onze jassen werden netjes opgehangen en daarna werden we naar onze tafel begeleid. Met een uitzicht op de Maastoren en de prachtige Erasmusbrug was  ‘The Good Vibes’ een feit!

Stukje geschiedenis

Ik vergat bijna te bestellen. Mijn aandacht werd meegenomen naar De Boeddha’s van Bamyan in Afghanistan. Het huiselijke interieur is namelijk deels ingericht met de mini Boeddah beeldjes. De gastheer, Emal Zalmaai, heeft zijn eigen geschiedenis geschreven. Een getalenteerde Afghaanse man die van alle markten thuis is; van ‘architect’ tot kok. Lees zijn verhaal dat hij speciaal voor ZieZuid heeft geschreven:

Afsana
Afsana

” Khosh amadeen ba khana naw e man of te wel, welkom in mijn nieuwe huis “

Emal Zalmaai: “Op mijn zestiende kwam ik helemaal alleen naar Nederland. Inmiddels woon ik 19 jaar in Nederland. Nadat ik de Nederlandse taal onder de knie had, heb ik de opleiding Apothekersassistent met succes afgerond. Na veertien jaar in dienst als Apothekersassistent heb ik besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. 27 jaar terug in Kabul, toen ik in groep een zat, verlangde ik naar onafhankelijkheid. Net als mijn oom wilde ik ooit een eigen restaurant hebben. Het werd tijd om mijn droom waar te maken.

Emal Zalmaai - eigenaar Afsana
Emal Zalmaai – eigenaar Afsana

Ik begon eerst met het verzorgen van catering voor grote feesten, zoals bruiloften. Zowel in Nederland als in België. Steeds meer mensen moedigden mij aan om een restaurant te beginnen. Lekkere gerechten uit diverse culturen vind ik heerlijk, maar ik ben opgegroeid met de lekkerste Afghaanse gerechten. Mijn eigen specifieke specialiteiten zijn Ashaak, Mantoe, lams curry, gehaktballetjes, aardappelen, Qabeli Palau, Okra, spinazie en niet te vergeten mijn eigen Afghaanse pistache ijs recepten. Dankzij mijn echtgenote en schoonmoeder ken ik alle gerechten tot in de laatste details. Met deze kennis wilde ik iets authentieks doen. Ik legde de lat wat hoger en toen werd Afsana geboren.

Afghaanse gerechten
Afghaanse gerechten

Afsana, een reis door het leven. Afsana is voor mij een restaurant waarin mijn levensverhaal is verwerkt, mijn reis door Afghanistan en ervaring en kennis in Nederland. Alles in het restaurant, van Afsana lounge, de Boeddah beelden van Bamyan, de muren, de pilaren, de decoratie, de kleuren tot de vormgeving heb ik samen met mijn echtgenote gerealiseerd. Zo zijn de Boeddah beelden van Bamyan en andere aspecten handmatig met echte klei verwerkt. Ik ben geen architect, maar de echte architecten zijn wel onder de indruk van mijn werk.

Ta Didar (tot ziens)

Het was een mooie uitdaging om alle herinneringen, culturele bezienswaardigheden, werelderfgoed en Afghaanse gastvrijheid in Afsana opnieuw tot leven te brengen. Dat is gelukkig gelukt. Ook wil ik graag benadrukken dat ik dankbaar ben voor de hulp en steun van mijn goede vriend, Wali Alizadah, tevens de oprichter van Sarban restaurant in Tilburg.

Ta Didar (tot ziens) “

Afsana lounge
Afsana lounge

Indrukwekkend verhaal! Laat ik mijn verhaal ook afmaken. Wellicht minder indrukwekkend, maar wat heb ik genoten van het eten! We zijn lekker brutaal geweest en hebben heel veel gerechten besteld. Zo konden we bijna alles proeven.

Dank voor de gastvrijheid, we komen gauw terug!

______________________________________________________________________________________________________

Wil jij Afsana ook van dichtbij meemaken? Het is zeker een bezoekje waard! Kijk voor reserveringen en informatie op Afsana.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *