Maskers in het riet

Wanneer je diep in het Zuiderpark rondstruint loop je zomaar de kans om te struikelen over een beeldhouwwerk. Op het eerste gezicht lijkt het of iemand lukraak enkele beelden heeft achtergelaten (wellicht werd het tillen te zwaar?). Maar verdere inspectie leert dat hier meer achter zit. Wat zit er achter deze souvenirs van een vergeten samenleving?

IMG_0924 - kopie

Het viel mij voor het eerst op toen ik tussen de volkstuintjes en de metrolijn een stenen masker in het riet zag liggen. Ik kom mijn hele leven al in het park maar dit was nieuw – hoewel het leek alsof het er al jaren lag. Rondom de vindplaats vond ik meer maskers, een stenen tafel en een indrukwekkend beeld. Op deze open plek in het midden van het park zag ik  een stellagerek met fragmenten van beelden. Een bijgevoegde prent toont een gebouw waar de fragmenten terug te vinden zijn op de voorgevel. Het zijn stukken van de Groote Schouwburg: de oude jas van het huidige Theater Zuidplein.

IMG_0909 - kopie

Uniek plein

Tijdens de ontwikkeling van het parkgedeelte aan de nieuwe waterkant in 2012 zijn deze beeldfragmenten gebruikt voor de inrichting van dit unieke pleintje in het midden van het park. Het pleintje staat trouwens niet alleen. Het wordt omringd door kluiten helmgras waardoor het geheel eruit ziet als een klein parkje binnen het park. Vooral in de zomer, vlak voordat het riet gemaaid is, ziet het parkje er prachtig uit.

IMG_0912 - kopie

Oud en Groen

Het park als ligplaats van oude resten van een vergeten theater lijkt op het eerste gezicht niet de meest logische optie. Oud en groen gaan niet vaak samen. Maar op deze manier wordt de oude schouwburg hergebruikt. Niet alleen als een herinnering aan het oude gebouw, maar het krijgt een nieuwe functie als een ideale plek om in stilte je boek te lezen, als mooi eindpunt voor een hardlooproute door het park, en als ontmoetingsplek (ik zie je bij het masker!). Cultuur gaat op deze plek een samenwerking aan met de natuur, maar blijft zijn eigen functie houden. Voor menig parkbezoeker zullen de beelden worden gezien als één van de eigenaardigheden van het Zuiderpark. Het park is tenslotte aangelegd als gebruikspark. Houdt er daarom rekening mee dat dit niet de enige onverwachte ontdekking zal zijn. Voor je het weet loop je een frisbee parcours, klauter je over de klimmuur, of ben je aan het frisbeeën. Dat maakt het Zuiderpark zo mooi.

Meer lezen? Kijk bij op deze websites:

https://schouwplaats.wordpress.com/colofon/

https://www.rotterdamseschouwburg.nl/achtergrond/Geschiedenis/

Tekst en foto’s door Samir Azrioual voor ZieZuid.

SS Rotterdam

5 zomerse terrasjes op Zuid

Weer of geen weer, wij zitten graag op het terras! En hoe leuk is het dan om een terrasje op Zuid te pakken? ZieZuid geeft je wat tips!

1. Hotel New York

Voor velen geen onbekende, maar Hotel New York blijft een van de terrassen met het mooiste uitzicht. Hier kun je het zo luxe en relaxt maken als je het zelf wilt. Een dorstlessend biertje of oesters en wijn, met beiden is het prima vertoeven terwijl de schepen voorbij varen. Mooier uitzicht kun je bijna niet hebben!

Adres: Koninginnenhoofd 1, 3072 AD Rotterdam

Foto: Hotel New York
Foto: Hotel New York

2. Fadi’s terras

Wij zijn fan van Fadi’s is op het Noordereiland! De perfecte plek voor een heerlijke lunch en een drankje op het gezellige terras. De lieve eigenaresse is reden genoeg om langs te gaan!

Adres: Van der Takstraat 194, 3071 LM Rotterdam

Foto: Fadi's
Foto: Fadi’s

3. SS Rotterdam

Het Lido terras van het SS Rotterdam is een verkoelende plek om de zomerse dagen door te brengen. Met uizicht op de kade en de Euromast, voetjes in het zwembad en een cocktail in je hand kan er weinig mis gaan toch?

Adres: 3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam

Foto: SS Rotterdam
Foto: SS Rotterdam

4. A la Plancha

Wil je een uitzicht op de Skyline van Rotterdam, dan moet je bij het pop-up visrestaurant A la Plancha zijn. Het terras wordt elke zomer opgebouwd op het Noordereiland. Doordat het alleen onoverdekt terras is, A la Plancha alleen ’s avonds bij het mooi weer open. Let wel op dat je reserveert, anders mag je helaas het terras niet op.

Adres: Maaskade 74, 3071 NC Rotterdam

Foto: A la Plancha
Foto: A la Plancha

5. Espressobar Pretoria

Voor echte kwaliteitskoffie ben je bij Pretoria aan het juiste adres. Geniet in het zonnetje op het terras van de verschillende soorten koffie. Van milde smaak tot een espresso met een bite, hier wordt iedere koffie op maat geserveerd.

Adres: Bloemfonteinstraat 78A, 3072 HK Rotterdam

Foto: Espressobar Pretoria
Foto: Espressobar Pretoria

Niffo

NIFFO, thuiskomen in een galerie

NIFFO/Neef is een galerie en recycle studio die door Zoë Cochia wordt gerund. Niffo draagt op een maatschappelijke en educatieve wijze bij aan de groei van een verantwoorde, culturele omgeving in Rotterdam.

Over Zoë Cochia

De talentvolle Zoë Cochia is geboren in Boekarest in Roemenie. Zij houdt zich onder andere bezig met fotografie, schilderen, film en poëzie. Zoë D. Cochia is kunstenaar en sociaal ondernemer. Zoë ooit ‘moeder’ van Zuid genoemd, runt met passie en plezier galerie Niffo op de kop van de Pretorialaan, dat verrassend meer is dan de schilderijen aan de muur.

NIFFO

Niffo betekent ‘neef’ in straattaal. De naam zegt iets over persoonlijke en huiselijke sfeer in de galerie. Diverse mensen zetten hier met elkaar iets moois neer. Niffo inspireert, bevordert en initieert nieuwe ontmoetingen, inzichten en kennis, waarbij kunst als verbindende factor centraal staat. Verder focust Niffo zich op lokale doelgroepen en bedrijven.

Projecten

De projecten worden met name voor en door jongeren uit de wijk georganiseerd en zijn gericht op zowel cultureel als sociaal en ondernemend gebied. Zo focust Niffo zich plaatselijk op culturele communicatie en talenontwikkeling van jeugd. Daarnaast ligt de focus om mensen bewust te maken van het recyclen van materiaal en de zaken eromheen. De doelstellingen worden door middel van tentoonstellingen, workshops,  educatieve projecten en kunstprojecten gerealiseerd. Project Afrikaanderwijk is een van de voorbeelden die door jongeren is uitgevoerd. Voor dit project hebben jongeren ondernemers uit de wijk in het zonnetje gezet. Met zelfgemaakte foto’s van de ondernemingen en gerecycled materiaal hebben ze lege etalages in de wijk mooi ingericht.

Workshops

Niffo geeft ook workshops aan diverse groepen. Zowel jongeren, ouderen als ondernemers. Ze vinden plaats in de verschillende ruimtes van de galerie/recycle studio en worden verzorgd door professionals uit het vakgebied. Vaak in samenwerking met vrijwilligers en soms jongeren. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld een eigen t-shirt, sieraden of stripverhaal maken. De workshops vinden plaats op aanvraag en starten afhankelijk van het aantal deelnemers. Kijk hier voor meer informatie.

Workshop Niffo
Workshop Niffo

Webshop

Niffo heeft ook een eigen webshop die als platform dient waar iedereen (zelfgemaakte) producten kan verkopen. Van vintage tot boeken en schilderkunst kunnen ter verkoop worden aangeboden. Op deze manier hebben de jongeren die actief zijn bij NIFFO de mogelijkheid om hun eigen kleine onderneming te starten.

Aankomende evenementen in juni

presentatie & workshop
presentatie & workshop

25 juni
Theatergroep Irene & Co van en voor Rotterdam-Zuid – presentatie & workshop.
Een voorstelling met het thema ‘geven, nemen en delen’. Voor meer info klik hier.

29 juni
Opening fototentoonstelling Just 010.
Just010 is een project van Rotterdamse Fotovakschool.
Voor meer info klik hier.

Just 010. Fototentoonstelling
Just 010. Fototentoonstelling

Voor meer evenementen kijk op Agenda Niffo

De Palmboom, een begrip op Zuid

De Palmboom, een eettent waar je onder het genot van lekkere, Surinaamse gerechten ook plezier kunt beleven aan mooie verhalen en activiteiten. Een klein en traditioneel eettentje waar gezelligheid voorop staat.

“De Palmboom, daar hebben ze een van de lekkerste Surinaamse gerechten”, zei een van mijn collega’s. Ik hou van lekker eten, en al helemaal van Surinaamse gerechten. Daarom ga ik de Palmboom verassen met mijn bezoekje. Nou ja, echt een verassing is het niet. Ik belde de heer Ganeshi, de eigenaar van Palmboom, om te zeggen dat ik binnen twee uurtjes bij hem ben, mits dat oké is. En ja hoor, dat kon gewoon! Want zo gaat het nou eenmaal bij hem. Hij is van de spontaniteit.

De Palmboom

Toen ik aankwam, moest ik heel even wachten. Het was erg druk. Van jonge scholieren, tot zakenlui en vaste klanten die langskomen om de een babbeltje  te maken of even dammen. Dammen is een van de hobby’s van de heer Ganeshi. Ja, en inmiddels ook van zijn klanten.

Altijd druk..
Altijd druk..

“Dus jij bent de dame die ik aan de telefoon heb gehad?”, roept hij lachend. “Laten we zitten, ik ga alvast dé lekkerste Bara die je niet elders hebt geproefd voor je bestellen”, zegt hij, terwijl we naar de tafel lopen. Ik ben benieuwd. Daar is die al, mijn Bara met kipkerrie en heeeeul klein beetje Surinaamse sambal. Ja, want anders wordt het heel erg heet. Hij ruikt heerlijk. “Hoelang bestaat de Palmboom? Vertel me wat meer over”, vraag ik de heer Ganeshi, terwijl ik een hap neem van mijn Bara. Lekker, laat ik met gebarentaal merken. (Het is ook een beetje heet, maar dat laat ik niet merken).

Een begrip op Zuid

De Palmboom met de lekkerste broodje Kip kerrie van Nederland is inmiddels een begrip op Rotterdam-Zuid.  Bijna iedereen kent het. “Dat is alleen maar mooi toch”, zeg ik even tussendoor. Ganeshi: “Ja zeker, we hoeven geen reclame te maken, mensen weten ons altijd wel te vinden. Ik ben ook niet zo van reclame. Het concept heeft zichzelf uitgerold. We bestaan ook al heel lang, bijna 20 jaar. De Palmboom is altijd een familiebedrijf geweest. In het verleden is Palmboom één keer van naam veranderd, maar iedereen bleef het de Palmboom noemen. De nieuwe naam heeft niet lang geduurd. Na een reorganisatie hebben we de naam opnieuw naar Palmboom veranderd. “Het blijft nu wel bij de Palmboom?”, vraag ik, terwijl ik het antwoord al weet. “Ja altijd”, zegt hij met een zelfverzekerde toon.

De lekkerste broodje kipkerrie
De lekkerste broodje kip kerrie

Dhr. Ganeshi, van ICT-er tot dichter en kok

De eigenaar van de Palmboom is van alle markten thuis. Hij is een amateur dichter. Hiervoor heeft hij in het verleden zelfs een prijs gewonnen. Gedichten schrijven is een van zijn passies. Hij verzint er een ter plekke:
“Waar je heerlijk kunt eten
Als je nog niet hebt gegeten
En eenmaal binnen met je geliefde
Kun je liefde met het eten overwinnen”

Verder is hij ook kundig in ICT branche en is hij tijdelijk actief geweest als timmerman. Maar zijn echte passie is toch De Palmboom ontwikkelen. Ze zijn inmiddels een groot succes en niet alleen op Zuid.

Succes van de Palmboom

Naast Palmboom Vuurplaat is Palmboom ook gevestigd in de Markthal in Rotterdam. Tot grote vreugde van zijn zoon en de heer Ganeshi is er ook een derde vestiging langs de A13 tussen Delft en Rotterdam. Ze zijn hiermee de eerste ‘Snelwegsurinamer’, iets waar de familie (met recht) erg trots op is.

De Palmboom in de Markthal
De Palmboom in de Markthal

Bij de Palmboom is het altijd gezellig. Als je van vers en traditioneel Surinaams eten houdt, dan moet je er een keer zijn geweest!

10 tofste festivals op Zuid

Het festivalseizoen is al weer knallend gestart en er zijn weer tal van leuke festivals te bezoeken de komende zomerse maanden in de stad. Ik maak het je lekker makkelijk en zet alvast de 10 tofste festivals op Zuid voor je op een rijtje. Take a look!

Future Flux Festival
Future Flux Festival

1. Future Flux Festival

Future Flux Festival is een festival en tevens een platform in Rotterdam. Hier draait alles om nieuwe ontwikkelingen in techniek, kunst en innovatie. Het festival vindt plaats in de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam waar industrie, creativiteit en innovatie samenkomen.

Wat:             FUTURE FLUX FESTIVAL
Waar:           Onderzeebootloods RDM Rotterdam
Wanneer:     9, 10 en 11 juni 2017
Info:              www.futurefluxfestival.nl

ZigZagZuid
ZigZagZuid

2. ZigZagZuid

ZigZagZuid is een reis langs nieuwe perspectieven, een ontdekkingstocht langs onverwachte plekken van Rotterdam. Architecten en kunstenaars laten dan de ongekende mogelijkheden zien van het Zuidplein. Je komt van alles te weten over het Zuidplein, de bewoners en de bezoekers.

Wat:          ZigZagZuid
Waar:        Zuidplein Rotterdam
Wanneer:  23, 24 en 25 juni 2017
Info:           www.zigzagcity.nl

Kid Dynamite Jazz Festival
Kid Dynamite Jazz Festival

3. Kid Dynamite Jazz Festival

Het Kid Dynamite Jazz Festival biedt een kinderprogramma met theater, interactieve voorstellingen en swingende acts. Ook kunnenkinderen diverse workshops volgen, zoals jazzdansen. Kort samengevat:

Wat:  Kid Dynamite Jazz Festival
Waar:  Deliplein Katendrecht
Wanneer: 25 juni 2015 om 13.00 uur
Info:  www.kiddynamitejazzfestival.nl

Metropolis Festival
Metropolis Festival

4. Metropolis Festival

Metropolis Festival is een gratis festival in het Zuiderpark Rotterdam waar veelbelovende bands en internationale artiesten een podium krijgen voor hun talent. Alle optredens zijn live! Wil je ze niet missen, dan moet je live aanwezig zijn. Kortom:

Wat:            Metropolis Festival
Waar:          Zuiderpark Rotterdam
Wanneer:    2 juli 2017
Info:            www.metropolisfestival.nl

North Sea Jazz Festival
North Sea Jazz Festival

5. North Sea Jazz Festival

Het North Sea Jazz Festival is een groots international festival op Zuid waar onder één dak drie dagen lang jazzmuziek uit het verleden, heden en de toekomst wordt gepresenteerd. Naast de stevige basis van jazz komen ook veel andere genres voorbij. Denk aan Blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer. Even alles op een rijtje:

Wat:           North Sea Jazz Festival
Waar:         Ahoy Rotterdam
Wanneer:   7,8 en 9 juli 2017
Entree:       Zie deze link: (https://goo.gl/S53q37)
Info:           www.Northseajazz.com

Crazy Sexy Cool Festival
Crazy Sexy Cool Festival

6. Crazy Sexy Cool

Tijdens het Crazy Sexy Cool festival op Zuiderpark geniet je van de vetste beats op het mooiste festivalterrein van Rotterdam. Hier tref je stages met o.a. House, Urban, Caribbean en Deep/Tech house. Ready voor de Crazy – Sexy – Cool gevoel?

Wat:            Crazy Sexy Cool
Waar:          Zuiderpark Rotterdam
Wanneer:    5 augustus 2017
Info:             www.crazysexycoolfestival.nl

Welkom Thuis Theater Festival
Welkom Thuis Theater Festival

7. Het Welkom Thuis Straattheater Festival

Het Welkom Thuis Straattheater Festival (WTSF) is een gratis toegankelijk Straattheater Festival voor jong en oud. Het WTSF vindt plaats op het Deliplein-Katendrecht te Rotterdam, één van de leukst ontwikkelende stukjes van Rotterdam-Zuid. En nu in grote lijnen:

Wat:             Het Welkom Thuis Straattheater Festival
Waar:           Katendrecht en omgeving
Wanneer:     26 augustus 2017
Info:             facebook WTSF (https://goo.gl/RzTZNa)

Wereld Haven Dagen
Wereld Haven Dagen

8. Wereld Haven Dagen

De Wereldhavendagen is een groot evenement in de haven van Rotterdam. Op het evenemententerrein, het gebied op en rond de Maas bij de Erasmusbrug, Rijnhaven en Katendrecht, wisselen de deelnemende bedrijven en entertainment elkaar af. Van muziek en theater tot een hapje en een drankje. Zeker waard voor een weekend uit. Dus:

Wat:          Wereld Haven Dagen
Waar:        Het gebied op en rond de Maas
Wanneer:  1,2 en 3 september 2017
Info:           www.wereldhavendagen.nl

Nacht van de Kaap
Nacht van de Kaap

9. Nacht van de Kaap

Het festival van terug naar toen; tijdens de Nacht van de Kaap in de voormalige rosse buurt Katendrecht worden op diverse locaties live levensliederen en krachtige verhalen gepresenteerd. Dit alles onder het genot van hedendaagse muziek. Kortom:

Wat:           Nacht van de Kaap
Waar:         Katendrecht Rotterdam
Wanneer:   2 september 2017
Info:            www.denachtvandekaap.nl

Baroeg Open Air
Baroeg Open Air

10. Baroeg Open Air

Baroeg Open Air is een gratis festival in Zuiderpark Rotterdam dat zich kenmerkt door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Dit jaar mag je volop van drie stages genieten: de Main Stage, de Electronic Stage en de Talent Stage. Even in het kort:

Wat:           Baroeg Open Air
Waar:         Zuiderpark Rotterdam
Wanneer:   9 september 2017
Info:            www.baroegopenair.nl

Kid Dynamite Jazz Festival

Precies over een maand is het weer zo ver. Dan wordt het Deliplein omgetoverd tot Jazzplein. Iedereen is welkom. Zeker kinderen! Benieuwd naar deze festival, lees dan het verhaal van Eva van der Vegt van Kid Dynamite Jazz Festival. Alvast een voorproefje van het Jazzweekend in juni.

“ The Ploctones, Steffen Morrison, Samba Salad en The Dynamite Kids: voor ieder wat wils op Kid Dynamite Jazz Festival 2017!

Jaarlijks, in deze tijd van het jaar, verbaas ik me erover hoe snel een jaar voorbij gaat. Het Kid Dynamite Jazz Festival van 2016 ligt al bijna een jaar achter ons en de editie van 2017 staat voor de deur: op zondag 25 juni staat het Deliplein op Katendrecht weer in het teken van jazz voor families en kinderen. We zetten op dit moment de laatste puntjes op de i en dan zijn we er klaar voor jullie allemaal te ontvangen!

Deliplein
Deliplein

Ontstaan van het festival

Het Kid Dynamite Jazz Festival bestaat sinds 2009 en is bedacht door Theater Walhalla. Het vindt jaarlijks plaats in het kader van North Sea Round Town, dat op haar beurt weer de opmaat is naar North Sea Jazz in Rotterdam Ahoy. In 2014 is het festival verzelfstandigd in een aparte stichting, de stichting Kid Dynamite Jazz. Jaarlijks spant de stichting zich in om een mooi programma neer te zetten voor families met kinderen. We bieden een kinderprogramma met theater, interactieve voorstellingen en swingende acts. Verder kunnen kinderen diverse workshops volgen, zoals jazzdansen, muziekinstrumenten maken of tekenen op (jazz)muziek. Maar ook aan de ouders wordt gedacht; we programmeren artistiek hoogwaardige jazz op ons hoofdpodium. En last but not least denken we aan de inwendige mens. Een drankje, heerlijke koffie, ijsje, pannenkoek of tosti; na afloop van het festival ga je met een volle buik naar huis!

Kid Dynamite

Dat het festival zich richt op jazz én families met kinderen is niet helemaal toevallig. Het festival dankt haar naam aan “Kid Dynamite”, echte naam Lodewijk Rudolf Arthur Parisius, een Surinaamse musicus, tenorsaxofonist en een ware Katendrechtse jazzlegende. Hij maakte in de tweede wereldoorlog furore op het Rotterdamse schiereiland, toen jazz verboden werd en hij samen met anderen toch muziek bleef maken in het Negro Palace Belvédère. Het Kid Dynamite Jazz Festival wordt georganiseerd met een knipoog naar “Kid Dynamite”, en richt zich behalve op jazz dus op (families met) kids!

Nieuw: concert op zaterdagavond 24 juni, voorafgaand aan het festival

We zijn ontzettend trots dat we dit jaar het programma kunnen uitbreiden naar zaterdagavond, oftwel: Kid Dynamite at night! Op deze avond spelen ruim veertig jonge muzikale talenten, het Rotterdams Retropole orkest, het Deliplein plat tussen 20:00 en 21:30 uur.

Kid Dynamite Jazz Festival
Kid Dynamite Jazz Festival

Programma op zondag 25 juni

Zondag om 13:00 uur wordt het festival feestelijk én traditiegetrouw geopend door The Dynamite Kids. Powered by Jeugdcultuurfonds Rotterdam en onder leiding van De Nazaten. The Dynamite Kids is een band én een koor bestaande uit kinderen van basisscholen van Katendrecht, die het muzikale verhaal vertellen van Jorish, de vliegende kameel. Daarna volgt de theatershow van Hakim (bekend van Sesamstraat). Hij zorgt met ‘op z’n best’ voor een interactieve show voor kleine én grote mensen, met een jazzy tintje!

Hakim
Hakim

Daarna neemt de Raad van Toezicht het over op het hoofdpodium. De energie van deze 12-koppige band werkt aanstekelijk; hun concerten monden altijd uit in een feestje! Zij waren dé ontdekking op North Sea Jazz Festival in 2016 en worden op Kid Dynamite Jazz Festival mogelijk gemaakt door Jazz International Rotterdam.

Hoofdpodium
Hoofdpodium

Blijven swingen

En we blijven swingen: Samba Salad zorgt dat de feestkriebels zo erg kietelen dat het publiek niets anders kan doen dan dansen en meezingen. Zij zorgen voor een spannende mix van eigentijdse wereldse, jazz-, blues-, flamenco- en klassieke muziek en vergeten ook zeker onze jonge bezoekertjes niet! Daarna mogen we even wegdromen bij de pure soul van Steffen Morrison. Vorig jaar verscheen zijn EP Just Another Man met daarop onder meer de succesvolle single Do It All Again. Deze EP nam Steffen op in nauwe samenwerking met de befaamde songwriter en producer Tjeerd Oosterhuis.

Daarna gaan we door naar Afrika. CaboCubaJazz mixt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden met een flinke portie opzwepende Cubaanse rumba, salsa en spannende improvisaties. Het resultaat: 100% CaboCubaJazz! Het programma wordt geheel in stijl afgesloten door the Ploctones. Zij vertegenwoordigen alles waar het in de jazz om gaat. Ze verklanken een gevoel van vrijheid, zoals die alleen in je wildste fantasieën bestaat. Hun muziek swingt, suist, vliegt, vibreert, bonkt en kraakt dat het een lieve lust is!

Cabocuba Jazz
Cabocuba Jazz

Wij leggen nu de laatste hand aan alle organisatorische zaken. Inkopen voor artiesten, handdoeken wassen, t-shirts tellen, draaiboeken maken, we hebben gelukkig nog een paar weken. Het enige wat we niet in de hand hebben is het weer, dus we zijn nu al aan het duimen voor een zonnetje. We hopen jullie allemaal te zien op het Deliplein. Zowel de zaterdagavond als zondagmiddag zijn gratis toegankelijk!

Alle actuele informatie over het festival en meer is te lezen op www.kiddynamitejazzfestival.nl en www.facebook.com/kiddynamitejazzfestival

_____________________________________________________________________________

Door Eva var der Vegt, festivaldirecteur Kid Dynamite Jazz Festival.

“Het was onze reis en vandaag wordt het mijn reis!”

Op zondag 21 mei 2017 ontvingen 16 leerlingen van de IMC Weekendschool Rotterdam-Zuid hun weekendschooldiploma in vakcollege De Hef van politieagent, tevens gastdocent, Ed Shew A Tjon. Na drie jaar hard werken en veel ervaring opdoen in de praktijk was het afgelopen zondag eindelijk zover voor de leerlingen.

IMC Weekendschool

IMC Weekendschool laat nieuwsgierige jongeren uit achterstandswijken kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.  De lessen zijn zo ingericht dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Ervaringen die altijd bijblijven en de horizon verbreden. IMC Weekendschool stimuleert het lef van de leerlingen en biedt hen een ijzersterk netwerk.

Diploma-uitreiking IMC Weekendschool
Diploma-uitreiking IMC Weekendschool

Diploma-uitreiking

Tijdens hun laatste vak evenementenmanagement organiseerden de leerlingen hun eigen diploma-uitreiking. Het werd een dag waarin zij zelf centraal stonden. Yantley La Cruz en Emiel Nasibdar trakteerden de gasten op een stukje klassiek gitaarspel. Een van de studenten, Yasmine Zirar, sprak de zaal met familie, leerlingen, vrijwilligers, gastdocenten en partners toe met een zelf geschreven dankwoord:

“Beste mensen,
Mijn naam is Yasmina Zirar. Fijn dat u allemaal bent gekomen. Ik ben trots op mijzelf en op mijn klasgenoten, dat wij zo ver zijn gekomen. In de afgelopen drie jaar hebben we veel meegemaakt. Er zijn klasgenoten weggegaan en er zijn kinderen gekomen. Ik ben ook trots op onze juffen die voor ons elke zondag een leuke les hebben georganiseerd. We hebben veel geleerd door de jaren heen; Recht, Geneeskunde, Journalistiek en nog veel meer. We hebben ook een band met elkaar en met de juffen gekregen. Dit zal ik nooit vergeten…..”

Sumia wordt bedankt door leerling

Gedreven naar de toekomst

“Het gaat niet alleen om je eigen toekomst, maar ook om de toekomst van de buurt. Ik ben trots dat jullie drie jaar lang elke zondag naar de weekendschool zijn. Blijf je best doen, blijf leren en blijf in contact met elkaar, zodat jullie ook in de toekomst elkaar kunnen helpen en motiveren!” aldus wijkagent Ed Shew die tijdens de officiële overhandiging de leerlingen toesprak.
Alumni-netwerk en masterclasses
Met het weekendschooldiploma op zak hebben de leerlingen toegang tot het alumni-netwerk IMC Alumni en kunnen zij deelnemen aan allerlei activiteiten en masterclasses om zich verder te ontwikkelen.

Onderweg

Een andere student, Kylie Martijn, sloot de diploma-uitreiking af met een eigen geschreven gedicht: ‘Onderweg’

“We hebben in het verleden geleefd, wachtend op dat wat de toekomst ons zal brengen, afwachtend, zittend, kijkend naar de klok die langzaam voorbij tikt. We kijken nu uit naar de toekomst, een cadeau, de pijn, het verdriet dat het ons zal brengen, de reis die we maken. De trein maakt hier een tussenstop. Mensen stappen in en stappen uit. Geleerd van het verleden, de toekomst is een groot vraagteken. Blijven leven in het hier en nu. Niet vergeten, leren. Iedereen gaat zijn eigen kant op, maar zal elkander nog tegenkomen op de weg. Ik ga nu verder, laat het los en hou me vast aan morgen. Proberend uit te vinden wie ik wil zijn, wat ik ga worden. Voor onderweg heb ik nog alle herinneringen. Het was onze reis en vandaag word het mijn reis.”
_____________________________________________________________________________________________________

Meer informatie over IMC Weekendschool Rotterdam Zuid: www.imcweekendschool.nl of neem contact op met Thijs Mulder op 0615883599

Kijk hier naar het Introductiefilmpje van IMCWeekendschool.

Afsana, hart van Azië aan de kop van Zuid

Afsana is een authentiek Afghaans restaurant met een prachtig en fascinerend verhaal. Hier proef je geschiedenis, menselijke kracht, en natuurlijk de ambachtelijke gerechten.

Ik hoorde mooie verhalen over dit recent geopende restaurant. Tijd om het van dichtbij mee te maken. Daar zat ik dan, aan een mooie en lange tafel. Ja, ik heb gelijk de hele familie maar meegenomen. Al bij binnenkomst was ik aardig onder de indruk. We werden koninklijk ontvangen; onze jassen werden netjes opgehangen en daarna werden we naar onze tafel begeleid. Met een uitzicht op de Maastoren en de prachtige Erasmusbrug was  ‘The Good Vibes’ een feit!

Stukje geschiedenis

Ik vergat bijna te bestellen. Mijn aandacht werd meegenomen naar De Boeddha’s van Bamyan in Afghanistan. Het huiselijke interieur is namelijk deels ingericht met de mini Boeddah beeldjes. De gastheer, Emal Zalmaai, heeft zijn eigen geschiedenis geschreven. Een getalenteerde Afghaanse man die van alle markten thuis is; van ‘architect’ tot kok. Lees zijn verhaal dat hij speciaal voor ZieZuid heeft geschreven:

Afsana
Afsana

” Khosh amadeen ba khana naw e man of te wel, welkom in mijn nieuwe huis “

Emal Zalmaai: “Op mijn zestiende kwam ik helemaal alleen naar Nederland. Inmiddels woon ik 19 jaar in Nederland. Nadat ik de Nederlandse taal onder de knie had, heb ik de opleiding Apothekersassistent met succes afgerond. Na veertien jaar in dienst als Apothekersassistent heb ik besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. 27 jaar terug in Kabul, toen ik in groep een zat, verlangde ik naar onafhankelijkheid. Net als mijn oom wilde ik ooit een eigen restaurant hebben. Het werd tijd om mijn droom waar te maken.

Emal Zalmaai - eigenaar Afsana
Emal Zalmaai – eigenaar Afsana

Ik begon eerst met het verzorgen van catering voor grote feesten, zoals bruiloften. Zowel in Nederland als in België. Steeds meer mensen moedigden mij aan om een restaurant te beginnen. Lekkere gerechten uit diverse culturen vind ik heerlijk, maar ik ben opgegroeid met de lekkerste Afghaanse gerechten. Mijn eigen specifieke specialiteiten zijn Ashaak, Mantoe, lams curry, gehaktballetjes, aardappelen, Qabeli Palau, Okra, spinazie en niet te vergeten mijn eigen Afghaanse pistache ijs recepten. Dankzij mijn echtgenote en schoonmoeder ken ik alle gerechten tot in de laatste details. Met deze kennis wilde ik iets authentieks doen. Ik legde de lat wat hoger en toen werd Afsana geboren.

Afghaanse gerechten
Afghaanse gerechten

Afsana, een reis door het leven. Afsana is voor mij een restaurant waarin mijn levensverhaal is verwerkt, mijn reis door Afghanistan en ervaring en kennis in Nederland. Alles in het restaurant, van Afsana lounge, de Boeddah beelden van Bamyan, de muren, de pilaren, de decoratie, de kleuren tot de vormgeving heb ik samen met mijn echtgenote gerealiseerd. Zo zijn de Boeddah beelden van Bamyan en andere aspecten handmatig met echte klei verwerkt. Ik ben geen architect, maar de echte architecten zijn wel onder de indruk van mijn werk.

Ta Didar (tot ziens)

Het was een mooie uitdaging om alle herinneringen, culturele bezienswaardigheden, werelderfgoed en Afghaanse gastvrijheid in Afsana opnieuw tot leven te brengen. Dat is gelukkig gelukt. Ook wil ik graag benadrukken dat ik dankbaar ben voor de hulp en steun van mijn goede vriend, Wali Alizadah, tevens de oprichter van Sarban restaurant in Tilburg.

Ta Didar (tot ziens) “

Afsana lounge
Afsana lounge

Indrukwekkend verhaal! Laat ik mijn verhaal ook afmaken. Wellicht minder indrukwekkend, maar wat heb ik genoten van het eten! We zijn lekker brutaal geweest en hebben heel veel gerechten besteld. Zo konden we bijna alles proeven.

Dank voor de gastvrijheid, we komen gauw terug!

______________________________________________________________________________________________________

Wil jij Afsana ook van dichtbij meemaken? Het is zeker een bezoekje waard! Kijk voor reserveringen en informatie op Afsana.nl

Genieten… aan het Water

De seizoensopening van het Paviljoen… aan het Water, de eerste publieke plek aan het waterfront van Charlois is inmiddels een feit. Medio april zijn de deuren van het Paviljoen feestelijk geopend. Bij het Paviljoen… aan het Water kun je lekker eten, mooie projecten opstarten, interessante mensen ontmoeten en nog veel meer. Nieuwsgierig?

Paviljoen aan het Water is een initiatief van Vitibuck Architects en Stedelinks010. Het doel van deze culturele projectruimte is om samen met bewoners, ondernemers en beleidsmakers een hechte en langdurige verbinding te creëren tussen haven en wijk. Het is een ideale plek voor presentaties, tentoonstellingen en sociale bijeenkomsten. De plek voor ieder Rotterdammer die gepassioneerd is om de mooie dingen van Zuid te delen en anderen hier onderdeel van te maken.

Vers, lekker en betaalbaar eten

Het Paviljoen dient ieder weekend als pop-up restaurant. Ieder weekend kun je hier heerlijk genieten van lekker vers en betaalbaar eten. Het drie-gangen menu is elk weekend anders. Zo eet je het ene weekend Italiaans en het andere weekend Turks. Ook barbecueën behoort tot een van de lekkernijen. In de winter maakt het Paviljoen zich ook nuttig. Dan w productieruimte voor bepaalde ondernemers, zoals kunstenaars. Daarnaast is het ook platform voor initiatieven uit de wijk. Picknick Charlois was een van de initiatieven die voor de tweede keer werd georganiseerd.

Het Paviljoen aan het water
Het Paviljoen aan het water

Thuisbioscoop, Brunch en Wereldmuziek

Dit seizoen zijn er nieuwe leuke dingen te beleven. Zo kun je ook een filmpje kijken. Twee keer in de maand is er namelijk een bioscoop.  Zo wordt op 25 mei de film Night on Earth gedraaid. Het is een Amerikaanse komische dramafilm uit 1991 van Jim JarmuschKijk voor data en tijd op de Facebook pagina van het Paviljoen. Elke laatste zondag van de maand is ereen uitgebreid brunch buffet en op vrijdagavond kun je genieten van wereldmuziek aan het Water. Diverse muziekanten uit Charlois nemen je mee op wereldreis langs verschillende culturen.

En last but not least; of je nu aan het eten bent of gewoon met je drankje aan het Socializen, de Rotterdamse Skyline geeft altijd een prachtig uitzicht.

Uitzicht met Rotterdamse Skyline
Uitzicht met Rotterdamse Skyline

Informatie

Wil je binnenkort wat eten of met je vrienden een filmpje kijken in de thuisbioscoop, kijk dan voor meer informatie op de website van Het Paviljoen… aan het water. Voor data en tijden kun je ook kijken op de Facebookpagina van het Paviljoen.

E-mail: info@charloisaanhetwater.nl
Telefoonnummer: 06-45734990 (alleen in het weekend)
Adres: Brielselaan 157, 3081 AC Rotterdam