Horeca in Zuid; bruine kroeg vs trendy café

In Rotterdam heb je op bijna elke straathoek wel een kroeg, koffietent of eetgelegenheid. Maar wat maakt een café nou zo interessant voor de bezoeker. De een komt lekker voor een bakkie koffie, terwijl een ander graag onder het genot van een koud biertje een biljartwedstrijd bij wil wonen.

Gelukkig hebben we op Rotterdam-Zuid genoeg keuze tussen een ‘lekker ouderwets’ bruine kroeg en trendy koffietentjes waar je ook nog eens leuke handgemaakte spullen kunt kopen. Ik neem jullie even weer mee in een van mijn dwaaltochten over Rotterdam-Zuid. Ik besluit om eindelijk eens een bezoek te brengen aan een van de oudste kroegen van Rotterdam-Zuid; Café de Pijp, sinds 1912 een begrip op Zuid. Al veel over gehoord, maar nog nooit geweest, dus dat werd hoog tijd.
Eenmaal in het café word ik op een warme wijze ontvangen; twee heren die mij vanuit de biljarttafel hartelijk groeten. Later blijken zij de vaste klanten van De Pijp te zijn. De positieve energie en de warme sfeer is meteen te merken. Maar goed ook, want ik ben van plan om nog even te blijven. Komt u uit Zuid, vraag ik aan een van de heren. “Nee, we komen allebei niet uit Zuid, maar we zijn wel de trouwe klanten van De Pijp en zijn hier zeker drie a vier dagen per week te vinden”.  “En dit doen we al tientallen jaren”, voegt zijn biljartpartner toe. En zo zijn er nog meer klanten die deels uit Zuid komen en deels uit andere omgevingen. Bij de bar zitten ook twee heren. Kletsend genieten zij van hun koude bier. Ik heb de neiging om ze aan te spreken, maar ik gun ze het biermomentje en loop door het café rond.

De houten bar
De houten bar

Terug naar toen

Ik keer voor heel even terug in een ander tijdperk; een houten bar van vorige eeuw, de oude foto’s met bijzondere verhalen, antieke bierglazen en een keurig ingelijste foto van de heer van Dijk, initiatiefnemer van het café.. De foto hangt trots aan de muur. Helaas leeft hij niet meer. Zijn zoon Ralph van Dijk vertelt dat hij sinds het overlijden van zijn vader het café runt.  Dat hij erg trots is op het café van zijn vader is goed te zien. “Het is het enige biljartcafé in Rotterdam met twee grote biljarttafels, oftewel wedstrijdtafels”zegt hij heel bescheiden. “Hierdoor ontvangen we regelmatig bekende biljartspelers die hier trainen voor een internationale wedstrijd. Ook mensen zoals oud wereldkampioen Huidji See zien we hier weleens spelen. Dat zijn mooie dingen om mee te maken en om trots op te zijn.” En dat ben ik helemaal met hem mee eens!

De enige wedstrijdtafels van Rotterdam
De enige wedstrijdtafels van Rotterdam

Nu ik toch lekker op ‘kroegentocht’ ben, besluit ik eens een tegenhanger te bezoeken. Een nieuw en trendy koffietentje midden op Katendrecht. De Zeeuwse meisjes, het trendy winkelcafé aan het Deliplein, schuin tegenover de Fenix Food Factory in Katendrecht. Maar wie zijn de Zeeuwse meisjes?

Van Nieuw-Zeeland naar Katendrecht

Het verhaal achter de Zeeuwse meisjes zoals op hun website te lezen is: “Zeeuwse meisjes Marlies en Frederique groeien op in dezelfde straat in Zeeuws Vlaanderen. Als Fréderique vanaf de schouders van haar vader voorzichtig naar Marlies zwaait, is het ijs gebroken. Van de middelbare school tot aan de Universiteit zijn er steeds de grote liefdes die hen met elkaar verbindt: een liefde voor koffie, vormgeving en avonturen. Tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland wordt de droom van een eigen winkelcafé geboren. In Berlijn groeit de droom uit tot een volwassen idee. En nu wordt de droom op Katendrecht in Rotterdam gerealiseerd, een stoere, creatieve locatie aan het water, dè plek voor De Zeeuwse Meisjes.”

Winkelcafé De Zeeuwse meisjes
Winkelcafé De Zeeuwse meisjes

Van ver valt het niet meteen op, maar eenmaal dichtbij ziet het cafeetje er druk en gezellig uit. Voordat ik naar binnen ga, maak ik meteen een paar leuke foto’s. Ja, mensen merken gelijk dat ik het leuk vind en vragen lollig of ze mogen poseren. Tuurlijk, graag zelfs! Ik schiet een paar leuke foto’s van de voorkant van de winkel waar een man, keurig in pak, en een chique dame heerlijk van de zon en hun koffie aan het genieten zijn.

Behulpzame buurtbewoners

Van binnen ziet het café er heel sfeervol uit.  Omdat het druk is, ga ik er vanuit dat ik de eigenaar niet meteen kan spreken. Zij loopt heen en weer met een dienblad. Van buiten naar binnen en van de kassa naar de bovenverdieping, continu met een brede glimlach op haar gezicht. Ondanks de drukte maakt Frederique gelukkig tijd om mij even te woord te staan. “In Zuid is dit, voor zover ik het weet, het enige café met dit concept’’, vertelt ze. “Zowel beneden als boven vind je unieke en handgemaakte spullen die mensen kunnen kopen. Alles met een eigen verhaal.”

Eerste verdieping
Eerste verdieping

Mensen uit de hele stad, ook uit Noord, komen uit nieuwsgierigheid naar het café van de Zeeuwse meisjes. “Soms is het een beetje psychologische drempel om de brug over te moeten horen we, maar ze komen wel”, vertelt Frederique. De buurtbewoners kennen De Zeeuwse meisjes, ofwel het winkelcafé wel heel goed en zijn hier vaak te vinden. Dat ze erg behulpzaam zijn, blijkt uit hun daden. Als het druk is komt de buurman even afwassen en kinderen komen langs om de uitgevouwen kartondozen even weg te brengen. In ruil daarvoor mogen de kids natuurlijk wel even in de snoeppot snuffelen en hun tekeningen hangen prominent  aan de muur van het café. Over kinderen gesproken. Ze komen toevallig net even langs om te vragen of ze nog kunnen helpen. Of ze het voor een snoepje doen, blijft altijd de vraag. Maar een ding is wel heel duidelijk. Ze helpen graag en genieten er volop van. Dat blijkt uit hun pose op de foto. Laatste foto die ik neem, voordat ik het café verlaat.

Kinderen helpen graag mee
Kinderen helpen graag mee

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *