Cultuurwerkplaats Tarwewijk

Cultuurwerkplaats Tarwewijk is een samenwerking van drie verschillende bewonersinitiatieven uit de Tarwewijk. Hier kunnen wijkbewoners terecht voor allerlei vragen en advies. Maar ook om gewoon lekker een babbeltje te doen onder het genot van een kopje koffie of thee. Behulpzaamheid komt hier altijd tot zijn recht.

Om een beeld te krijgen van Cultuurwerkplaats Tarwewijk (CWT) besluit ik om eerst in gesprek te gaan met een van de projectleiders van Stichting Zuidzijde. Deze stichting is de financiële ondersteuner van een aantal projecten, waaronder het project CWT. Projectleider Henk Bakker vertelt dat Stichting ZuidZijde mooie initiatieven graag ondersteunt. CWT valt onder een van die projecten.

Jongerenwerk cultuurwerkplaats
Ook jongeren vinden een plekje bij de Cultuurwerkplaats

Breed Netwerk

CWT dient in eerste instantie als een soort ontmoetingsplek voor bewoners.
Het is letterlijk een huiskamer voor de wijkbewoners, waar ook mooie initiatieven worden geboren. Cursussen op het gebied van taal, de wekelijkse kinderworkshops en ouderenochtend zijn enkele voorbeelden die onder de initiatieven vallen en die Stichting Zuidzijde ondersteunt. Ook de jongeren projecten ZOOM en workshops bij de vrouwengroep van DOCK vallen onder de activiteiten van CWT. “Door ons brede netwerk binnen de wijk wordt het bereiken van bewoners ook makkelijker” zegt Henk. “Zo is Dock een van onze netwerken die actief is op het gebeid van o.a. jongerenwerk en maatschappelijke participatie. Via hen komen we in contact met bewoners die hulp nodig hebben en mensen die als vrijwilligers hulp willen bieden.”

Voldoening

Even later spreek ik met Samira, een van de vaste vrijwilligers van Cultuurwerkplaats. Ze werkt hier ruim twee jaar en heeft in deze periode veel meegemaakt. In de huiskamer komen regelmatig mensen binnenlopen voor hulp. “Het gaat om uiteenlopende zaken. Mensen die financiële problemen hebben. Of vrouwen die de brief van UWV niet begrijpen en hier binnenwandelen voor hulp. Ik help ze daarbij en dat geeft mij voldoening” aldus Samira.

In Tarwewijk heb je ook vrouwen die niet verder komen dan de basisschool van hun kind en de supermarkt. Daarom organiseert CWT vrouwenuitjes in de vorm van bijvoorbeeld museumbezoek, een gezonde kookworkshop, of knutselwerk voor hun kinderen. Dan zijn moeders en kinderen toch even met iets anders bezig dan de dagelijkse routine.

Knutselen cultuurwerkplaats
De CWT biedt ook knutselmiddagen

Een gevoel van trots

“Wat me altijd bij zal blijven is de toestand van een oude dame van ongeveer 60 jaar oud. Zij zwierf rondom Tarwewijk. In mijn ogen hoort zo’n oude dame niet op straat’’, zegt Samira zuchtend. Ze voegt toe: “In een welvarend land als Nederland verwacht je dat ouderen goede zorg krijgen.”

Ouderen hebben extra aandacht nodig en Samira zet zich daarvoor graag in. Ze organiseert samen met andere vrijwilligers een ouderenochtend. Ouderen van de wijk komen dan gezamenlijk ontbijten. CWT zorgt dan niet enkel voor het ontbijt, maar ook voor menselijke gezelschap. Volgens Samira lijden ouderen een eenzaam leven. Dan doet zo’n ontbijtbijeenkomst hen heel goed. Samira: “Trouwens, die oude dame van zestig jaar over wie ik het net had, hebben wij via ons netwerk uiteindelijk aan een huis en inkomen geholpen. Daar ben ik heel blij en trots op.”

Er is weer iemand in de huiskamer die op Samira wacht. Waarschijnlijk voor hulp, of om een nieuwe bewonersinitiatief voor te leggen of misschien gewoon voor een babbeltje. Ik wil ze in ieder geval niet ophouden, ik bedank Samira gauw voor haar tijd. Dank is wel het minste wat deze behulpzame vrijwilliger verdient.

Cultuurwerkplaats Tarwewijk
Mijnsherenlaan 120D
3081 CH Rotterdam

http://cultuurwerkplaatstarwewijk.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *