Een bieb met een ziel

Wie Leeszaal Vreewijk kent, weet dat het om een bijzondere bibliotheek gaat. Het is een speciale ontmoetingsplek waar je onder het genot van kopje koffie veel meer beleeft dan alleen lezen van authentieke boeken.

Kijkend naar mijn horloge loop ik steeds harder en harder. Ik wil netjes op tijd aankomen, mompel ik tegen mezelf. Bovendien wil ik meneer Termeer, de initiatiefnemer van de Leeszaal, niet onnodig laten wachten. Misschien had ik onderweg geen foto’s moeten nemen, mompel ik weer. Dan hoefde ik nu in de regen niet harder te lopen om op tijd aanwezig te zijn. Toch heb ik geen spijt. De mooie kastanjebomen van Vreewijk tegenkomen en geen foto’s schieten, zou een gemiste kans zijn.

Gelukkig arriveer ik op tijd bij de Leeszaal. Tot mijn grote verbazing zie ik veel mensen in de huiskamer, oftewel de ontvangstruimte, die omringd is met honderden diverse mooie boeken. “Welkom jonge dame”, hoor ik de heer Termeer van een afstand van 3 à 4 meter roepen. Als een vreemdeling die de Leeszaal nooit eerder heeft bezocht, voel ik me op een of andere manier toch meteen thuis. Het komt zeker door de leuke sfeer en de warme ontvangst. Het is erg gezellig, mensen kletsen graag met elkaar over het dagelijkse leven in Vreewijk.

Rondleiding

Al snel krijg ik een rondleiding door een van de vrijwilligers die de Leeszaal als zijn broekzak kent. Wij beginnen onze tour bij de ingang. Daar tref ik het prikbord ‘Vreewijk 100 jaar’ aan; een collectie van foto’s, krantknipsels, plattegronden en stukken in het kader van 100 jarig bestaan van Vreewijk. Verderop zie ik een boekenkast met boeken die door Nederlandse schrijfsters zijn geschreven. Mijn gids benadrukt dat in deze kast alleen boeken staan die door vrouwen zijn geschreven. Vrouwen krijgen hierdoor speciale aandacht en een plek in de Leeszaal Ook als je van spannende boeken houdt ben je bij de Leeszaal op het juiste adres. Er is een boekenkast met alleen thrillers, wat wil je nog meer? Dat het hier om de spannende boeken gaat is goed te zien. Aan de kast hangt een afgehakte hand.

 

Rotterdamtafel

Als we wat verder lopen, naderen we de huiskamer waar een grote kast staat met vooral de Nederlandse  literatuur, een hoek met boeken over poëzie en een boekenkast met biografieën. En zo lopen wij voorbij de tuin- en knutselboeken tot aan de kookboeken. Op de leestafel, oftewel De Rotterdamtafel, liggen bijzondere boeken over Rotterdam, en in een andere kamer is een tienerhoek, een kinderhoek, een Poëziehoek. Er zijn nog veel meer hoeken die ieder een eigen thema hebben. Elke hoek wordt beheerd door een vrijwilliger.

Rotterdamtafel
Handtekeningen op de Rotterdamtafel

De initiatiefnemer

Voordat we naar boven lopen, krijg ik een kopje thee aangeboden en zo klets ik met een aantal mensen van de Leeszaal. De heer Termeer, een  boekliefhebber en tevens de initiatiefnemer van de Leeszaal, vertelt mij onder het genot van thee en een koekje dat hij vroeger boekhandelaar is geweest. In bijna alle beroepen die hij heeft uitgeoefend, is hij in aanraking geweest met boeken. “Vandaar mijn liefde voor boeken”, zegt hij lachend. Zo is hij met eigen boeken de Leeszaal begonnen, die daarna door de bewoners verder is aangevuld. En zo vormen al deze boeken de basis van de Leeszaal van vandaag; een leuke en sfeervolle plaats die niet te vergelijken is met een reguliere bibliotheek. Want hier mag je boeken ruilen met de boeken van de Leeszaal. Heb je geen boeken, dan is het geen ramp, want je mag nog steeds boeken gratis meenemen. Ook wordt er Bed en Breakfast aangeboden. Deze laatst maakt de Leeszaal nog unieker.

Bed & Breakfast

De Leeszaal is inderdaad niet alleen maar een bibliotheek. Tijdens de rondleiding krijg ik te horen dat mensen sinds kort hier ook mogen overnachten. Zo heeft iemand uit het noorden hier recent een nachtje kunnen verblijven. Als ik me even later op de tweede verdieping bevind, wordt het concept van deze Bed & Breakfast me helemaal duidelijk. Het bed is letterlijk op de boeken geplaatst en de muren eromheen zijn allen van boeken voorzien. Als je van lezen houdt, dan is niets leuker dan lezend in slaap vallen tussen de boeken. Ik wil even op het bed liggen. Kijken hoe het voelt. Maar ik doe het niet , ik wil nog even tussen al die leuke boeken snuffelen. Al snel vind ik een aantal interessante poëzie boeken. Blij met mijn aanwinst en de verhalen verlaat ik de leeszaal.

Bed and Breakfast
Slapen op boeken in de Bed and Breakfast

Wil jij ook graag een rondleiding door de leeszaal? Wie weet vind jij straks het boek waar je altijd naar op zoek was. Kijk voor meer informatie op www.leeszaalvreewijk.nl

One thought on “Een bieb met een ziel

  1. René de Jongh Reply

    De Leeszaal is voor mij de Plek in Vreewijk. Daarom ben ik erg bij met dit stuk.
    Na jarenlang overal vrijwilligerswerk gedaan te hebben, ben ik in de Leeszaal aanbeland. De eerste plek in al die jaren waar ik me volledig op me gemak voel. Ik kan er mijn boeken kwijt, die ik niet meer lees. Ik kan boeken die meenemen die ik interessant vind. Wel moet ik oppassen dat mijn boekenkast niet te vol wordt.
    Mensen komen naar de Leeszaal in de eerste plaats voor de boeken, maar ook voor de gezelligheid, voor een praatje of een luisterend oor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *