Charlois, het vergeten dorp

Chris van Helden van Stichting Historisch Charlois neemt ons mee naar Charlois. Een wandeling door het vergeten dorp met leuke verhalen over de historie van het gebied, een wandeling door de eeuwen heen.

“Charlois, dat is toch een wijk van Rotterdam? Niet helemaal. Het is een stadsdeel en voormalig deelgemeente van Rotterdam met meerdere wijken. Wist je dat Charlois al vanaf 1462 bestaat? En tot 1895 zelfstandig was? Charlois heeft een zeer rijke geschiedenis, waarvan nog een hoop in het straatbeeld terug te vinden is. Zo hebben we de Molen aan de Kromme Zandweg uit 1723, het oude raadhuis welke in 1872 is gebouwd en niet te vergeten ‘de Oude Kerk’ die op de plek staat waar de allereerste kerk van het dorp Charlois in 1462 gebouwd werd.

De oude dorpskern is goed te herkennen als je op de Charloisse Kerksingel, Kaatsbaan en Grondherendijk bent. Als je dan zuidwaarts gaat over de ‘Zuidhoek’ kom je uiteindelijk op de Kromme Zandweg. Die leidt je tot de Dorpsweg, ook een hele oude weg. Als je die Noordwaarts neemt kom je verderop links via de Katendrechtse Lagedijk en Gouwstraat weer bij de dorpskern. Bedenk dan dat je terug gaat in de tijd, terug naar circa 1890. Charlois is dan nog zelfstandig, maar de Waalhaven en Maashaven bestaan nog niet. Dat is allemaal polderlandschap, net als het gebied tussen de zojuist beschreven wegen. Wat een rustig gevoel moet het geweest zijn. Niets vergeleken met de hedendaagse (stadse) drukte.

Kaatsbaan
Kaatsbaan

Modderpoel

Nu we weer bij de dorpskern aangekomen zijn via de Gouwstraat herinner ik me een verhaal wat zich eind negentiende eeuw afspeelde op de hoek Gouwstraat/Charloisse Kerksingel.  In die tijd  kwam het vaak voor dat een overmoedige koetsier zijn rijtuig te hard de Charloisse Kerksingel op stuurde, komend vanuit de Gouwstraat. De dorpelingen waren er aan gewend geraakt,. De koetsier verloor dan de macht over het span en belandde met veel heibel in de gracht rond de oude St. Clemenskerk. In die tijd werd de oude kern van Charlois gevreesd bij koetsiers en voermannen totdat de toenmalige burgemeester, Johan Aeqidius van Blommestein, ingreep en in 1880 liet weten dat de gracht gedempt moest worden. Vanaf dat moment mochten de dorpelingen hun vuilnisemmer leeg gooien in de toen al smerige gracht, die vooral ’s zomers een indringende stank verspreidde. Alles verdween vanaf dat moment in de modderpoel. Huisvuil, as, keukengerei en zelfs matrassen gingen erin. Het duurde precies één jaar, toen was de gracht gedempt, zonder dat het Charlois ook maar één cent gekost heeft.

Zo zijn er nog veel meer leuke en minder leuke verhalen over de geschiedenis van Charlois en hoe men leefde in het gebied. Mijn collega’s en ik van de Stichting Historisch Charlois vertellen je graag over de historie van het gebied. Op onze locatie hebben wij een wisselende expositie over een bepaald onderwerp wat te maken heeft met Charlois. Daarnaast kun je bij ons de oudheidkamer bezichtigen. Ook hebben we een bibliotheek met boeken over Charlois en de omgeving. We zijn op de zaterdagen en zondagen gratis te bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur op de Wolphaertsbocht 105 (voormalig Charloissche apotheek). Meer informatie vind je op onze website www.historisch-charlois.nl

Wandeling door Charlois
Wandeling door Charlois

 

_____________________________________________________________________________________________________
Deze blog is geschreven door Chris van Helden, bestuurslid Stichting Historisch Charlois.

header-logo

2 thoughts on “Charlois, het vergeten dorp

 1. Smithc54 Reply

  Only wanna tell that this is very useful , Thanks for taking your time to write this. bbcaaccfdeckbedd

 2. Bart van Lieshout Reply

  Beste Chris,

  In t kader van Charlois Kapitaal, het kunst week dat in 1e week van juni 2020 zal plaatsvinden zijn wij gevraagd om met
  een speciale fiets – de zogenaamde ‘tea-bike’, mensen (bezoekers van overal uit de stad) een tour door charlois te maken. We hebben een route in gedachte, maar zouden graag nog even met jou willen afstemming. Deels is het ook een audio tour en zou ik je een paar vragen willen stellen m.b.t. thema (charlois kapitaal) in t bijzonder en Charlois (geschiedenis) in t algemeen. Hoop dat je daarvoor open staat en maak graag binnenkort met je een afspraak. Je kunt mij bellen, 0614980436, ik kan jouw nummer nergens op t web vinden.

  Met vriendelijke groet,

  Bart van lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *