Noordereiland, het dorp in de stad

Fadi’s is op het Noordereiland een begrip. De perfecte plek voor een heerlijke lunch, een gezellig drankje en sinds kort zelfs een afhaalmaaltijd voor in de avond. Fadime is al 8 jaar de trotse eigenaresse van Fadi’s.

Bij toeval zit Fadime nu op het Noordereiland. Altijd de droom gehad om een lunchroom te openen, maar acht jaar geleden kreeg ze de kans ook echt toen ze een antikraakpand aangeboden kreeg op het Noordereiland. Tegenwoordig heeft ze in dezelfde straat een vaste locatie tegenover waar het antikraakpand ooit zat. “Nooit zal ik meer van het Noordereiland afgaan.”

Tzatziki

In Fadi’s komen eilanders, maar ook veel kantoormensen van net buiten het eiland. Met bewust wat lagere prijzen, kunnen de kantoormensen hier regelmatig een verse lunch halen. Als de menen die in de buurt werken tijdens hun lunchpauze naar de supermarkt zouden lopen voor wat brood en beleg, zijn ze ook makkelijk 5 euro kwijt. Bij Fadi’s krijg je voor die 5 euro bijvoorbeeld een heerlijke couscoussalade met bonen, feta en caciki (tzatziki). Ze is ook net begonnen met het serveren van avondeten. Om 18:00 uur sluit ze wel, maar zo kunnen mensen die in de buurt wonen of werken, nog even een maaltijd afhalen.

Vertrouwen is heel belangrijk. Veel vaste gasten hebben gewoon een lopende rekening waardoor ze niet elke keer hoeven te betalen. Ook liggen er verschillende reservesleutels van buurtbewoners. Zoveel dat Fadime laatst zelf het overzicht over alle sleutels even kwijt was. Ze wilde voor één van de buren een monteur ontvangen, maar moest toch echt op de deur testen welke van de sleutels de juiste was.

fadime

“Het Noordereiland is echt Rotterdam Zuid!”

Fadime blijft op Zuid

Fadime merkt dat mensen eerder voor boodschappen vanaf het Noordereiland naar de zuidkant gaan, en mensen vanaf Zuid makkelijker even langs haar lunchroom lopen. Het centrum trekt haar zelf ook niet: te commercieel. Zelfs als iemand haar zou aanbieden om voor de helft van huurprijs naar het centrum te komen, zou Fadime niet in het centrum willen zitten. Het Noordereiland is echt haar thuis geworden.

De mensen kennen haar hier, en veel komen regelmatig langs. Het is een dorp middenin het centrum. Je zit zo in het centrum en zo op Zuid, maar op het Noordereiland zit je rustig. Je eigen dorp. Prachtig uitzicht over de Maas. De rust van de schepen en het water, maar wanneer je de andere kant uitkijkt zie je de grootsheid van de stad.

Sommige bewoners hebben onderling een app zodat ze gemakkelijk contact met elkaar kunnen houden. Ook hangjongeren maken hier weinig indruk, want iedereen kent elkaar een beetje. Je hebt diezelfde hangjongeren nog als kleine jongen rond zien lopen, je kent zijn moeder en je spreekt hem rustig aan.

Als tip geeft Fadime mee om in de zomer ook eens langs te komen. Met lekker weer gaan veel mensen buiten zitten. Een hoop terrasjes, pop-up restaurants en gezelligheid. Het is net een dagje vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *