Een podium voor de stad, de fotografen en de bewoners

Een beeld zegt meer dan duizenden woorden. Een beetje cliché, maar waar. Dat is waar De Kracht van Rotterdam (DKVR) over gaat; beelden. Net als ZieZuid probeert De Kracht van Rotterdam het onbekende en daardoor onbeminde van Rotterdam te laten zien. Anne Bloemendaal, initiatiefnemer vertelt ons over De Kracht van Rotterdam en waarom zij dit initiatief is begonnen.

De Kracht van Rotterdam

Geforceerd en stenig, dat is het gemeentelijk beeld, maar niet waar Rotterdam over gaat. Om een realistisch beeld van Rotterdam weer te geven, heeft Anne Bloemendaal vijf jaar gelden het initiatief genomen om de stad middels levendige beelden te presenteren. En zo is de jaarlijks terugkerende expositie; De Kracht van Rotterdam ontstaan.
Anne Bloemendaal: “Dit is mijn cadeautje aan de stad. Ik ben hier ongeveer 11 jaar geleden komen wonen en ik blijf me verbazen over Rotterdam en de Rotterdammers. Ik verbaas me over de directheid, de mogelijkheden die de stad biedt en hoeveel er door de Rotterdammers zelf wordt gedaan om hun stad hun eigen stad te laten zijn. Ik mis dit heel erg in de verbeelding van de stad.”

Feijenoord: Paul van Oort voor De Kracht van Rotterdam 2016
Feijenoord: Paul van Oort voor De Kracht van Rotterdam 2016

Verbinding en nuancering

Op de vraag waarom Rotterdam-Zuid, toeristisch gezien, minder belicht wordt dan Noord, antwoordt Anne: “Dat Rotterdam-Zuid minder mooie plekken bevat voor toerisme komt door stigmatisatie. In Prins Alexander wonen er veel blanken, maar zijn net zo goed problemen, het armoedecijfer is hier bijvoorbeeld hoog. We moeten ophouden met verschillen zoeken en overeenkomsten naar voren te halen.”

DKVR laat de werkelijke beelden van de stad zien. Actueler en menselijker. “De beelden laten zien hoe de stad er écht uit ziet”, aldus Anne. Dat er niet alleen een brug is die voor verbinding zorgt, maar ook andere dingen die voor warmte en verbinding zorgen. Het laat zien dat Rotterdam meer is dan alleen een stad met hoge gebouwen en moderne architectuur. Levendig beeld dat laat zien dat Charlois meer bomen heeft dan Kralingen, dat in het havengebied ook natuur voorkomt. Hierdoor ontstaat er een nieuw beeld bij mensen. DKVR laat eigenlijk zien dat ieder deel van de stad leeft, en net zo mooi is als de andere delen van de stad. Allemaal met dezelfde dromen.

Stadsexpositie

Om de stad daadwerkelijk uit te beelden, worden er in twaalf verschillende wijken van Rotterdam twaalf talentvolle professionele  fotografen ingezet die overdag, ’s avonds, maar ook ’s nachts de stad fotograferen. Vanwege het lustrumjaar zijn er ook zes amateurfotografen uitgenodigd voor deze editie. Ook deze laatste groep krijgt de kans om zich op een breed podium te presenteren. Iedere fotograaf is afkomstig uit Rotterdam, dat is een vereiste. Want naast goede vaardigheden en ervaring op het gebied van fotografie, hoort een fotograaf ook de stad goed te kennen. Én feeling er bij te hebben. Dit jaar is er een speciale editie met twee curatoren: Mark Hoogstad en Nicole Robbers. Zij hebben de selectie gemaakt van de twaalf professionele fotografen en zes amateurfotografen.

Vervolgens wordt uit elke serie van 4 de beste foto gekozen. Zo heeft De Kracht van Rotterdam elk jaar 12 foto’s van de 12 delen van de stad. Deze twaalf beste foto’s worden zichtbaar gemaakt in de stad. Ze zijn niet te missen, want de beelden zijn op de meest opvallende plekken zichtbaar. Denk aan bruggen, flatgebouwen en de schouwburg. Het liefst worden foto’s van Rotterdam-Zuid op Noord gepresenteerd en andersom. Dit om te laten zien dat zowel Noord als Zuid een geheel is.

Ijsselmonde Beverwaard: Lana Mesic voor De Kracht van Rotterdam 2015
Ijsselmonde Beverwaard: Lana Mesic voor De Kracht van Rotterdam 2015

Een podium voor iedereen

De Kracht van Rotterdam zet zich niet enkel in voor de stad. Zo krijgt een fotograaf de kans om zich nog beter te ontplooien, de bewoner om zijn stad te ontdekken en de stad die beter wordt geprofileerd. Een podium voor de stad, de fotografen en de bewoners.  Meer informatie over De Kracht van Rotterdam klik hier. Hier kun je ook nog stemmen op de publieksprijs!

ZieZuid

De Kracht van Rotterdam en ZieZuid hebben een ding gemeen: mooie, levende en onontdekte dingen van Rotterdam zichtbaar maken. Daarom staan we achter de initiatieven van DKVR, want ook ZieZuid streeft ernaar om deze mooie dingen van Rotterdam-Zuid zichtbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *