Wederopbouw Rotterdam-Zuid

Door de oorlog behoort Rotterdam, en zo ook Rotterdam-Zuid, tot de zwaarst getroffen steden.  Na de oorlog begint Rotterdam langzaam aan de wederopbouw van de stad om de schade te herstellen.

Economische ontwikkeling

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Rotterdam-Zuid een aantal ontwikkelingen doorgemaakt. Wederopbouw zorgde onder andere voor havenherstel maar ook voor nieuwe huizen. Na de oorlog was de behoefte naar meer woningen erg hoog. Het gebombardeerde gedeelte van het centrum van Rotterdam dat grotendeels leeg was, was voor andere projecten en voorzieningen gereserveerd. Daarom werd vooral gekeken naar de uitbreiding in het zuiden van de stad. Zodoende zijn nieuwe wijken, zoals Zuidwijk en Pendrecht ontstaan in de jaren ‘50 De Maasvlakte die de economische ontwikkelingen vertegenwoordigt, behoort ook tot de belangrijke groei van Rotterdam-Zuid. Ook de internationale handel groeide, mede door de havenherstel, in snel tempo.

Nieuwe wijken en verbindingen

Door de grootscheepse havenontwikkeling in het gebied buiten het centrum van Rotterdam was Rotterdam een stad zonder haven geworden. Daar kwam een verandering in door de ontwikkeling van o.a. De Kop van Zuid in de jaren ‘80. De Kop van Zuid was op voormalige, in onbruik geraakte, haventerreinen gebouwd. De haventerreinen en de Nieuwe Maas hadden daardoor voor fysieke afstand gezorgd tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Maar met de ontwikkeling van de Erasmusbrug in de jaren ‘90 werd de relatie tussen stad en rivier hersteld. De brug vormde een schakel tussen De Kop van Zuid en het centrum. Ook het metrostation Wilhelminaplein is een van de belangrijke ontwikkelingen die Noord en Zuid met elkaar verenigt.

Erasmusbrug Rotterdam
Erasmusbrug Rotterdam

De gevolgen van havenontwikkeling

De ontwikkelingen op het gebied van Rotterdamse haven hebben ook gevolgen gehad voor Katendrecht. Deze wijk had te maken met veel immigranten, Chinezen, die al vóór de Tweede Wereldoorlog naar Zuid kwamen. Ze woonden in een soort kosthuis, een particuliere woning waar men een kamer huurde. Eind jaren ‘80 had Katendrecht een slecht imago gekregen. Zaken als opiumgebruik, en de bijnamen hoerenbuurt en Chinatown zorgden voor slecht beeld in de wijk, waardoor Katendrecht als probleemwijk werd gezien. Langzamerhand vanaf de jaren ‘90 is Katendrecht de bijnaam probleemwijk kwijt en is de weg vrij naar vernieuwingen en verbeteringen. Tegenwoordig is Katendrecht de hipste plek van Rotterdam-Zuid. Op en rondom het Deliplein zitten vele eetgelegenheden, van de Franse keuken tot speciale vis- en vleesrestaurants. En trendy koffietentjes, maar ook authentieke cafés die de echte Zuiderlingen en Rotterdam-Zuid vertegenwoordigen. Recente ontwikkelingen hebben Katendrecht, maar ook andere wijken op Zuid moderner en multicultureel gemaakt. Dingen waar Zuiderlingen trots op zijn en die Rotterdam-Zuid vertegenwoordigen.

Zuid is veel meer…
Check hiervoor www.ziezuid.nl en www.ditiszuid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *